Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Deutsche Bank και 3 ακόμα ανησυχίες που προκαλούν… καούρα στους επενδυτές

MarketWatch: Η Deutsche Bank και 3 ακόμα ανησυχίες που προκαλούν… καούρα στους επενδυτές
Τα προβλήματα της γερμανικής τράπεζας, το ιταλικό δημοψήφισμα, το Brexit και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ
Η Deutsche Bank -παρά το σοκ που προκάλεσε στις παγκόσμιες αγορές- δεν είναι η μόνη πρόκληση για τους επενδυτές.
Έπεται από ένα διάλειμμα ηρεμίας, οι ανησυχίες για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ακόμα ένα πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή, η Ιταλία οδεύει προς το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη.
«Πολλά από τα βασικά προβλήματα που βλάπτουν την Ευρώπη δεν έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά, αλλά μάλλον έχουν κρυφτεί λόγω της επιθετικής δράσης (από την ΕΚΤ) επισημαίνουν αναλυτές, σύμφωνα με το MarketWatch.

Οι 3 ανησυχίες των επενδυτών

Μάλιστα, το MarketWatch παραθέτει τις 3 μεγαλύτερες ανησυχίες που προκαλούν πονοκέφάλο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή:

1. H Deutsche Bank

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα παραμένει στο προσκήνιο.
Ενώ πολλοί αναλυτές σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, το γεγονός ότι η Deutsche Bank θεωρείται ως ένας κρίσιμος συστημικός κίνδυνος.
Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας John Cryan δήλωσε ότι η τράπεζα δεν έχει σχέδια για να πουλήσει περισσότερα ίδια κεφάλαια, αλλά πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι η τράπεζα θα χρειαστεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένουν οι ανησυχίες για τις αδύναμες τράπεζες στην Ιταλία.

2. Το δημοψήφισμα στην Ιταλία

Το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi αρχικά είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει θα παραιτηθεί.
Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, σε περίπτωση παραίτησης του, το ενδεχόμενο νέων εκλογών αποτελεί ένα ακόμα δυνητικό κίνδυνο, λόγω της ανόδου που παρατηρείται στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

3. «Σκληρό» Brexit

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να ξεκινήσει έως το τέλος του Μαρτίου.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβαση της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε η βρετανική οικονομία αναμένεται να περάσει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με ιδιαίτερα οδυνηρές επιπτώσεις στις εισαγωγές των προϊόντων.

4. Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Τέλος μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ίδια επιθετική πολιτική, καθώς έχει αρχίσει να εξαντλούνται τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αγοράσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης