Διεθνή

CNBC: To πρόστιμο είναι μόνο ένα τεράστιο κύμα σε μια μεγάλη καταιγίδα στην Deutsche Bank

CNBC: To πρόστιμο είναι μόνο ένα τεράστιο κύμα σε μια μεγάλη καταιγίδα στην Deutsche Bank
Ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα πολλά assets της γερμανικής τράπεζας της «επιπέδου 3»
Αν και το πιο πιθανό είναι το πρόστιμο στην Deutsche Bank να μειωθεί έπειτα από τις διαπραγματεύσεις το βασικό πρόβλημα παραμένει και δεν είναι άλλο από την κεφαλαιακή επάρκεια του γερμανικού κολοσσού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ρευστότητα της τράπεζας βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσφέρει φθηνά δάνεια και να λύσει οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης.
Ωστόσο, αυτό ανησυχεί περισσότερο είναι η κεφαλαιακή κατάσταση.
Η διαφορά δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας και των υποχρεώσεων της και λειτουργεί σαν ένας οικονομικός ρυθμιστής για την απορρόφηση απροσδόκητων ζημιών.
Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής για την Επικοινωνία της Deutsche Bank, Jorg Eigendorf έχει δηλώσει στο CNBC ότι η τράπεζα έχει ένα «άνετο μαξιλάρι».
Αλλά, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί η άντληση περισσότερων κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση του αποθεματικών καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Και το ερώτημα που προκύπτει -σύμφωνα με το CNBC- είναι πόσο εύκολο θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν πολλοί αμφισβητούν το επιχειρηματικό της μοντέλο;
Πάντως, τον Ιούλιο του 2016, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά 98% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, λόγω και των χαμηλών επιτοκίων που έχουν εφαρμόσει οι κεντρικές τράπεζες.
Η ίδια η Deutsche Bank έχει ακόμη παραδεχθεί ότι υπάρχει ένα «θέμα αντίληψης» και οι αναλυτές που σκάβουν βαθιά μέσα στα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας ανέδειξαν ένα μεγάλο μέρος περιουσιακών στοιχείων «επιπέδου 3».
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που είναι εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας και προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στους όσους προσπαθούν να τα αποτιμήσουν.
Με άλλα λόγια, κάνουν οι αναλυτές λίγο νευρικούς.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο μιας αύξησης κεφαλαίου που θα μπορούσε να ανακοινώσει η Deutsche Bank τους επόμενους μήνες;
Αν και οι χαμηλές αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών κάνουν τις επενδύσεις στον κλάδο απαγορευτικές, εκτιμάται ότι υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές.
Σύμφωνα με τον Gildas Surry της Axiom Alternative Investments η μετοχή της Deutsche Bank φωνάζει «buy».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης