Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία αναζητά εναγωνίως αγοραστές για 4 μικρές τράπεζες που διέσωσε

Η Ιταλία αναζητά εναγωνίως αγοραστές για 4 μικρές τράπεζες που διέσωσε
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να «θέτει ολοένα και περισσότερα εμπόδια» στη διαδικασία πώλησης των τεσσάρων μικρών ιταλικών τραπεζών
Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει η Ιταλία στην προσπάθειά της να βρει αγοραστές για τέσσερις μικρές ιταλικές τράπεζες που διεσώθησαν τον Νοέμβριο του 2015, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πωληθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποχρεωτικής λύσης και εκκαθάρισής τους σύμφωνα με τους αυστηρούς νέους τραπεζικούς κανόνες της Ε.Ε..
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 συναντήθηκε μετά από πρωτοβουλία του με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Ignazio Visco, και τους επικεφαλής τραπεζίτες των Intesa Sanpaolo, UniCredit και UBI, σε μια προσπάθεια να προσφέρει νέα πνοή στις μέχρι σήμερα αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης των τραπεζών Banca Marche, Popolare Etruria, CariFerrara και CariChieti.
Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιμήκυνση - για δεύτερη φορά - της προθεσμίας πώλησης των τεσσάρων ιταλικών τραπεζών, που φαίνεται να αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία ήδη δυσκολεύεται να ανακεφαλαιοποιήσει την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena μέσω στρατηγικής που περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που επικαλείται συμμετέχοντα στη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «θέτει ολοένα και περισσότερα εμπόδια» στη διαδικασία πώλησης των τεσσάρων μικρών τραπεζών.
Αυτές, διεσώθησαν πέρυσι με συνολικό κόστος 3,75 δισ. ευρώ, το οποίο προσέφερε ένα εταιρικό όχημα που χρηματοδοτήθηκε από τις υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες, με τις Intesa Sanpaolo, UniCredit και UBI να του έχουν δανείσει τα περισσότερα: 1,65 δισ. ευρώ.
Η διάσωση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και η πώληση των τεσσάρων ιταλικών τραπεζών υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2016, προθεσμία που παρατάθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας φέρεται να έχει απορρίψει εξαιρετικά χαμηλές προσφορές εξαγοράς που έχουν υποβάλλει ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ μια εναλλακτική λύση εξαγοράς τριών εκ των τεσσάρων τραπεζών από την UBI με ιδιαίτερα μικρό τίμημα προσκρούει σε αντιρρήσεις της ΕΚΤ.
Αντίθετα από τις τραπεζικές διασώσεις που πραγματοποίησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία στο πλαίσιο της χρηματο-οικονομικής κρίσης του 2008, η Ιταλία δεν έπραξε το ίδιο τότε, με αποτέλεσμα σήμερα που το επιδιώκει, να δεσμεύεται από σημαντικά αυστηρότερους ευρωπαϊκόυς κανόνες αναφορικά με τη διάσωση μιας τράπεζας με χρήματα των φορολογούμενων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης