Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα συνοδεύεται από αύξηση των κινδύνων

Mersch (ΕΚΤ): Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα συνοδεύεται από αύξηση των κινδύνων
Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών υπογράμμισε ο Mersch 
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «παρενέργειες» και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα συνοδεύεται από αύξηση των κινδύνων, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Λουξεμβούργο, ο Mersch παραδέχτηκε πως η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η ανορθόδοξη πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει έχει παρενέργειες.
Γι’ αυτό, υποστήριξε ο τραπεζίτης, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις συνέπειες της πολιτικής μας συνολικά, όταν αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής μας στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαμηλά επιτόκια ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, ιδίως αυτών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Ο Mersch επικαλέστηκε αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν πως τα αρνητικά επιτόκια θα μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών τα επόμενα πέντε έτη, με τα κέρδη ανά μετοχή να υποχωρούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, από 6,5% σε 2%.
Σε κάθε περίπτωση, το στέλεχος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, σημειώνοντας πως το καθαρό αποτέλεσμα για τις τράπεζες είναι θετικό, σε σύγκριση με ό,τι θα ίσχυε χωρίς την υλοποίηση νομισματικής πολιτικής.
«Ωστόσο, δε μπορούμε να αγνοήσουμε τις αναλύσεις», προσέθεσε ο ίδιος, κάνοντας, επίσης, λόγο για την ανάγκη να διαφανεί αν τα επιχειρηματικά μοντέλα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι τέτοια που θα επιτρέψουν σε αυτές να παραμείνουν στην αγορά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Mersch υπογράμμισε ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα έως ότου η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κερδίσει επαρκή δυναμική, ικανή να τονώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα στόχου της ΕΚΤ.
Αυτό, παραδέχτηκε το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας του ευρώ, φαίνεται ότι απαιτεί περισσότερο χρόνο, από ό,τι ελπίζαμε, κυρίως επειδή οι απαραίτητες πολιτικές αλλαγές που θα καταστήσουν τις οικονομίες του ευρώ πιο ανταγωνιστικές και ευέλικτες δεν έχουν υλοποιηθεί.
Το συντομότερο που θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τόσο πιο ισχυρή και βιώσιμη θα είναι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υποστήριξε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης