Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν: Οι συνομιλίες για το Brexit δεν θα αρχίσουν πριν τον Απρίλιο

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν: Οι συνομιλίες για το Brexit δεν θα αρχίσουν πριν τον Απρίλιο
Οι ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ αρνούνται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εάν η May δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50
Για μεγάλα και σημαντικά κενά στο σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για έναρξη των συνομιλιών σχετικά με το Brexit τον Απρίλιο κάνουν λόγο οι ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες πρόκειται να αρχίσουν νωρίτερα από τότε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η May δήλωσε την Κυριακή (2/10/2016) για πρώτη φορά ότι θα ξεκινήσει τη 2ετή διαδικασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Μάλιστα, όπως τόνισε η ίδια στο BBC, αυτό το χρονοδιάγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στους ομολόγους της στην ΕΕ για «κάποια προπαρασκευαστική εργασία» για να διασφαλιστεί μια «ομαλότερη διαδικασία».
Ωστόσο, οι πολιτικοί ηγέτης της ΕΕ της «απάντησαν» ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσει πρώτα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και μετά οι ίδιοι θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Οι επενδυτές είναι πιθανό να ανησυχούν ότι θα αυξηθεί η πιθανότητα μιας ρήξης παρά ενός εύκολου διαζυγίου.
«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις χωρίς ειδοποίηση», δήλωσε ο Raimundas Karoblis, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πει επισήμως τι θέλει».
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Lubomir Zaoralek είπε ότι η κατάσταση δεν αλλάξει πολύ.
«Δεν έχουμε ξεκάθαρη ενημέρωση από τη Βρετανία για το τι θέλει να κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Διαφύλαξη των συμφερόντων

Τα τελευταία σχόλια ήρθαν μια ημέρα αφού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk σχολίασε στο twitter ότι «οι σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας (σσ. περί ενεργοποίησης της 2ετούς διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2017) σχετικά με το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων για την βρετανική αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέφεραν μια ευπρόσδεκτη σαφήνεια στην κατάσταση».
Εν τω μεταξύ, ο Joseph Muscat, πρωθυπουργός της Μάλτας (που θα είναι πρόεδρος της ΕΕ στις αρχές του 2017) είπε ότι η σχέση μεταξύ του ελεύθερου εμπορίου και της ενιαίας αγοράς δεν μπορούν να σπάσει.
Παράλληλα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Charlie Flanagan είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνει ένα «δούναι και λαβείν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης