Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ακόμα κι αν γίνει διακανονισμός Deutsche Bank - ΗΠΑ οι ανησυχίες παραμένουν

CNBC: Ακόμα κι αν γίνει διακανονισμός Deutsche Bank - ΗΠΑ οι ανησυχίες παραμένουν
Εύθραυστο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα
Ακόμα κι ένας διακανονισμός μεταξύ αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και Deutsche Bank για την καταβολή μικρότερου προστίμου δεν θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα: την εύθραυστη οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές που μίλησαν σήμερα (3/10/2016) στο CNBC.
Η εμπιστοσύνη στη γερμανική τράπεζα κλονίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με την τιμή της μετοχής να επηρεάζεται από τους φόβους ότι η γερμανική τράπεζα δεν μπορεί να αντέξει τις επιπτώσεις από την επιβολή του προστίμου.
Όπως επισημαίνει ο Richard Jerram, επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης, ακόμα και στην περίπτωση που διακανονισμός βάλει ένα τέλος στον πανικό λόγω για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Deutsche Bank, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα που θα συνεχίσει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει προσπαθήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τις τράπεζες στην Ιταλία να μαστίζονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική τράπεζα Commerzbank ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα σχέδιο 7.300 απολύσεων αλλά και ότι θα σταματήσει προς το παρόν την καταβολή των μερισμάτων, με την ελπίδα της αύξησης των κερδών.
«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεχίσει να είναι αδύναμος, ενώ η κερδοφορία του θα χτυπηθεί και στις δυο πλευρές: τις απαιτήσεις για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου αλλά και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους λόγω των αρνητικών επιτοκίων» δήλωσε ο Angus Nicholson, αναλυτής της αγοράς στο spreadbettor IG.
Από την πλευρά του, ο Ashish Goyal από τη NN Investment Partners στη Σιγκαπούρη είπε ότι υπάρχουν δύο ανησυχητικές πτυχές σχετικά με την γερμανική τράπεζα.
Πιο αναλυτικά, το πρώτο είναι ότι η Deutsche Bank δεν έχει πολύ ελεύθερο κεφάλαιο και το δεύτερο είναι ότι η αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Σύμφωνα με τον Goyal, το μέλλον της τράπεζας ήταν ζωτικής σημασίας για το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα.
Επισημαίνει ότι οι τίτλοι επιπέδου 3 είναι πολύ δύσκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία στα δεν μπορεί να δοθεί μια εύλογη αξία με τις συνήθεις διαδικασίες τιμολόγησης της αγοράς.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι εάν η Deutsche Bank είχε υποστεί προβλήματα ρευστότητας, υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να επέμβει η γερμανική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης