Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schulz κατά Orban για το δημοψήφισμα: Στην Ουγγαρία παραβιάζονται οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές

Schulz κατά Orban για το δημοψήφισμα: Στην Ουγγαρία παραβιάζονται οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές
Οι χώρες που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να νιώσουν τις οικονομικές συνέπειες 
Σκληρή κριτική στην απόφαση του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban να διεξάγει δημοψήφισμα κατά της εγκατάστασης προσφύγων στη χώρα του τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου sε συνέντευξή του στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke υπογραμμίζει ότι «βάσει της ποσόστωσης η Ουγγαρία θα έπρεπε να υποδεχθεί μόλις 1.300 πρόσφυγες.
Το να αποτελεί αυτό αντικείμενο δημοψηφίσματος είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο Ούγγρος πρωθυπουργός παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές.
«Ο Orban θέτει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στη διαμόρφωση της οποίας συμμετείχε και ο ίδιος», λέει χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός πολιτικός.
Ο Schulz θέτει μάλιστα και θέμα χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι οι χώρες που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να νιώσουν τις οικονομικές συνέπειες.
Στην παρούσα φάση, όπως λέει, επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος οι χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στα κοινοτικά ταμεία. «Εάν λοιπόν κάποιες χώρες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, χωρίς όμως οι ίδιες να είναι αλληλέγγυες, τότε αυτό θα συζητηθεί ασφαλώς κατά τον έλεγχο του οικονομικού σχεδιασμού».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε πάντως την πρόταση του Λουξεμβούργου υπουργού Εξωτερικών Jean Aselborn για αποπομπή της Ουγγαρίας από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης