Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Τέλη Μαρτίου 2017 η επίκληση του άρθρου 50 για να αρχίσει η διαδικασία για το Brexit

BBC: Τέλη Μαρτίου 2017 η επίκληση του άρθρου 50 για να αρχίσει η διαδικασία για το Brexit
Θα ψηφιστεί νομοσχέδιο κατάργησης όλων των νόμων και των κανονισμών της ΕΕ, που ισχύουν τώρα στη Βρετανία
Η Τheresa May δήλωσε στο BBC ότι η επίσημη διαδικασία για το Brexit θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου του 2017.
Η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την προθεσμία για την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, με το οποίο αρχίζει η διετής διαδικασία της αποχώρησης μίας χώρας από την ΕΕ.
Υποσχέθηκε επίσης το "Νομοσχέδιο της μεγάλης κατάργησης" για να ακυρωθούν όλες οι ευρωπαϊκές δράσεις και θα σταματήσει να ισχύει η νομοθεσία της ΕΕ στη Βρετανία.
Η κατάργηση όλων των δράσεων δεν θα μπει σε εφαρμογή μέχρι η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ υπό το άρθρο 50.
Σε μία συνέντευξή της στους Sunday Times, η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κατάργησης θα σημάνει το πρώτο βήμα για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο ανεξάρτητο και κυρίαρχο ξανά.
"Η εξουσία θα επανέλθει στους εκλεγμένους θεσμούς της χώρας μας" ανέφερε χαρακτηριστικά η May.
"Αυτό σημαίνει ότι η δικαιοδοσία της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να υφίσταται" συμπλήρωσε η ίδια.
Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Patrick McLaughlin δήλωσε στο BBC Breakfast ότι το κόμμα του ήταν πολύ σοβαρό όταν μιλούσε για το ξεκίνημα της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι δημόσιες.
"Δεν θα πούμε ακριβώς τι θα διαπραγματευτούμε, αλλά όταν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν θα πούμε τι πετύχαμε και πως το πετύχαμε".
"Το να κάνουμε αναμετάδοση κάθε πρότασης και παραγράφου θα ήταν αστείο".
Η May έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι δεν θέλει η συνέντευξη που θα δώσει στο Mπίρμιγχαμ να επικεντρωθεί στο θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ.
Οι βουλευτές των Tory είναι χωρισμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν ένα σκληρό Brexit, έξω από την ενιαία αγορά, έτσι ώστε να αποκτήσουν απόλυτο έλεγχο στη μετανάστευση και σε εκείνους που επιθυμούν ένα μαλακό Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει στην ελεύθερη αγορά, αλλά να συμμορφώνεται και με κάποιους κανόνες της ΕΕ.
"Είναι ξεκάθαρη ότι δεν θέλω να αναλωθούμε απόλυτα στο Brexit" είπε η May στη Sun την Κυριακή 2/10.
"Αυτό που θέλω είναι μία πραγματική αλλαγή, να χτίσουμε μία χώρα που θα δουλεύει για όλους".
Οι επιχειρηματίες θέλουν, πάντως, να δεσμευτεί η πρωθυπουργός για τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά.
"Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σχέση μας με την ΕΕ, στο εμπόριο, την ασφάλεια ή, τη μετανάστευση" υποστήριξε ο Phil Wilson από τους Εργατικούς.
"Ως κατασκευαστής αυτοκινήτων είναι απαραίτητο να παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά για να διασφαλίσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας".
Ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα της εξόδου από την ΕΕ David Davis δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι οι θέσεις εργασίας δεν θα διαβρωθούν από την αποχώρηση της Βρετανίας.
"Θα απορρίψουμε οποιαδήποτε πρόταση με την οποία η κυβέρνηση θα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Brexit για να καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, που προστατεύονται έτσι κι αλλιώς περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο απ' ό,τι στην ΕΕ.
"Σε αυτούς που λένε ότι αν φύγουμε από την ΕΕ τα δικαιώματα των εργαζόμενων θα διαβρωθούν, απαντάω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί" ξεκαθάρισε ο Davis.
Eίπε επίσης ότι "τη στιγμή που θα φύγουμε η Βρετανία πρέπει να έχει πάλι τον έλεγχο και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα σταματήσει να μας απευθύνεται".
Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "η ΕΕ δεν θα παρεμβαίνει στους εγχώριους νόμους και οι πολιτικοί που θα εκλέγονται, θα κάνουν τις αλλαγές, που θα αντανακλούν στις διαπραγματεύσεις και την έξοδό μας".
Το νομοσχέδιο κατάργησης θα σταματήσει και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία.
Στο μεταξύ ο πρώην βοηθός του Cameron, Alex Deane είπε ότι δεν περιμένει να προκηρύξει η May πρόωρες εκλογές.
"Είναι ένα πολύ προσεκτικό άτομο και δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρει, αλλά θα προσπαθήσει να διευρύνει την πλειοψηφία της" είπε στο BBC Breakfast, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα, απλά ρωτήστε και τον David για το δημοψήφισμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης