Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒΒC: Οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία

ΒΒC: Οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία
Η Μόσχα κατηγορεί τους Αμερικάνους ότι χρησιμοποιούν τους τζιχαντιστές για να ρίξουν τον Assad
Η αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στη Συρία οδηγεί τα μετριοπαθή στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης στα χέρια των εξτρεμιστών, σύμφωνα με την επίσημη θέση των ΗΠΑ, που μεταδίδει το BBC.
Συγκεκριμένα, ο Mark Toner υποστήριξε ότι οι νέες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας και της Συρίας έκαναν μία δύσκολη κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να σταματήσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία.
Αλλά και η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τους τζιχαντιστές για να εκδιώξουν τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al - Assad.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ανέφερε, μάλιστα, ότι οι Αμερικάνοι δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους να διαχωρίσουν τα γκρουπ των μετριοπαθών ανταρτών από την οργάνωση Al - Nusra και άλλους εξτρεμιστές.
Ο Τοner χαρακτήρισε τις ρώσικες κατηγορίες παράλογες και εξήγησε ότι οι HΠΑ δεν χτύπησαν την Al - Nusra επειδή τα μέλη της είχαν αναμιχθεί με άλλα γκρουπ και πολίτες.
Πρόσθεσε δε, ότι μία πρόσφατη επίθεση σε ένα κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία, οδήγησε τους μετριοπαθείς αντάρτες πιο κοντά στους τζιχαντιστές.
"Αυτό που συνέβη ήταν το χτύπημα στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και σε συνδυασμό με την πολιορκία στο Χαλέπι, οι αντάρτες που δέχονται την πίεση του καθεστώτος, αναγκάζονται να πάνε μαζί με τη Nusra Front, κάτι που κλιμακώνει και περιπλέκει μία ήδη δύσκολη κατάσταση" ανέφερε ο Toner.
Την Παρασκευή 30/9 κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες συγκρούστηκαν στο κέντρο της πόλης μία εβδομάδα μετά τη ρώσικη επίθεση στο Χαλέπι.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το βόρειο Χαλέπι και αρκετά κτίρια, κάτι που αρνούνται οι αντάρτες.
Ο Lavrov ισχυρίστηκε, εξάλλου, από την πλευρά του ότι "οι ΗΠΑ δεν διαχώρισαν την αντιπολίτευση από τη Nusra Front, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους, δίνοντας τροφή στη φημολογία ότι η Nusra είναι το εναλλακτικό τους σχέδιο για να ανατρέψουν το καθεστώς".
Και πολλά από τα μετριοπαθή γκρουπ των ανταρτών που στηρίζουν οι ΗΠΑ έχουν κάνει στρατιωτική συμμαχία με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Lavrov ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι "η συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, το μόνο που θέλουμε είναι να διαχωρίσουν οι Αμερικάνοι την αντιπολίτευση από τη Nusra και αν το κάνουν είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός".
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 400 πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων και του συριακού στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης