Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσκεψη Gabriel στην Τεχεράνη για την εξομάλυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Γερμανίας - Ιράν

Επίσκεψη Gabriel στην Τεχεράνη για την εξομάλυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Γερμανίας - Ιράν
Mια επιτροπή γερμανών και ιρανών επιχειρηματιών θα συναντηθεί για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια
Στο Ιράν θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Sigmar Gabriel, συνοδευόμενος από δεκάδες στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων.
Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο ταξίδι του στην Τεχεράνη, αφότου η Ισλαμική Δημοκρατία κατέληξε τον προηγούμενο Ιούλιο σε μια συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για την άρση των κυρώσεων που της επιβάλλονταν με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Όπως  σημείωσε ο Sigmar Gabriel, μια επιτροπή γερμανών και ιρανών επιχειρηματιών θα συναντηθεί για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και θα ανακοινωθούν πολλές συμφωνίες.
Ωστόσο, προειδοποίησε χθες, Παρασκευή 30/9  την Τεχεράνη ότι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ και να σταματήσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αντιτείνει ότι δεν μπορούν να τίθενται προαπαιτούμενα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και απορρίπτει κάθε επέμβαση στην διαμόρφωση της πολιτικής της από το εξωτερικό.
Μεταξύ των εταιριών που αναμένεται να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο Ιράν είναι ο βιομηχανικός κολοσσός Siemens και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.
Όπως εκτίμησε ο Michael Tockuss, επικεφαλής του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που εδρεύει στο Αμβούργο, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν  άνοδο 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους και  ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ ολόκληρη τη χρονιά.
«Η οικονομική συνεργασία δεν κάνει θαύματα, αλλά μπορεί να ανοίξει χώρες, να επιφέρει αλλαγές στην κοινωνία», έκρινε ο Sigmar Gabriel, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier κάλεσε τον Φεβρουάριο τον πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani να επισκεφθεί τη Γερμανία.
Ωστόσο, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κόμμα στο οποίο ανήκει η καγκελάριος A. Merkel,  το οποίο ανησυχεί για το ενδεχόμενο διατάραξης των σχέσεων με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ - εχθρούς του Ιράν - αντιτίθεται προσωρινά σε μια επίσημη επίσκεψη.
Ο Juergen Hardt, εκπρόσωπος των συντηρητικών της Merkel για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε πως  «το να ξετυλίξουμε το κόκκινο χαλί για τον Rouhani στην Ευρώπη θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως μια ένδειξη πως το Ιράν είναι ήδη αναγνωρισμένος εταίρος της διεθνούς κοινότητας».
Μάλιστα, ο ίδιος, ότι αναμένει ο Sigmar Gabriel να θίξει κατά την επίσκεψή του τις ανησυχίες του Βερολίνου για την υποστήριξη της Τεχεράνης στο "τρομοκρατικό καθεστώς" του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad, , την "αισχρή" αντιισραηλινή ρητορική της και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.
Πάντως, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA προεξόφλησε ότι εάν η γερμανική πλευρά θέσει αιτήματα όσον αφορά τέτοια ζητήματα, αυτά θα απορριφθούν.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Bahram Qasemi, «το Ιράν θεωρεί την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής του πολιτικής και δεν θα απεμπολήσει την υποστήριξη του παλαιστινιακού σκοπού υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης