Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Αργεντινή επέστρεψε το ΔΝΤ μετά από μια 10ετία - Έπαινοι για την πρόοδο της χώρας

Στην Αργεντινή επέστρεψε το ΔΝΤ μετά από μια 10ετία - Έπαινοι για την πρόοδο της χώρας
«Η κυβέρνηση πρέπει να επαινεθεί για την ξεκάθαρη δέσμευσή της υπέρ της μείωσης του πληθωρισμού σε μονοψήφιο επίπεδο και του περιορισμού του δημοσιονομικού της ελλείμματος»
Στην Αργεντινή επέστρεψε μετά από μια ολόκληρη δεκαετία απουσίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την πρώτη οικονομική διαβούλευσή του στην Αργεντινή επί του άρθρου 4 - μια ετήσια γενική αξιολόγηση των χωρών - μετά το 2006.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αργεντινή, Roberto Cardarelli «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Mauricio Macri τον Δεκέμβριο του 2015, θέτοντας σε εφαρμογή μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.
Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Macri, που άνοιξαν ξανά την πόρτα των διεθνών αγορών κεφαλαίου στη χώρα, ήταν ο ιστορικός συμβιβασμός του νωρίτερα στο 2016 με τους αρνητές του «κουρέματος» Αμερικάνους επενδυτές των αργεντίνικων ομολόγων το 2001, στο πλαίσιο χρεοκοπίας της χώρας προ 15ετίας.
Η Αργεντινή ήδη κατάφερε να εκδώσει νέα ομόλογα στη διεθνή αγορά μετά την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, με τον Macri να καταργεί τους αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχου του νομίσματος της χώρας (πέσο) και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες βελτίωσης της αξιοπιστίας των επίσημων στατιστικών στοιχείων της χώρας του.
Σύμφωνα με τον Cardarelli, «Η κυβέρνηση πρέπει να επαινεθεί για την ξεκάθαρη δέσμευσή της υπέρ της μείωσης του πληθωρισμού σε μονοψήφιο επίπεδο και του περιορισμού του δημοσιονομικού της ελλείμματος... Η ενίσχυση της διαχείρισης των δημοσίων δαπανών, η βελτίωση της διακυβέρνησης και η αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει χώρο για μια απολύτως απαραίτητη μείωση των φορολογικών βαρών εν μέσω παράλληλης βελτίωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών».
Ο ίδιος ζήτησε την εφαρμογή γενναίων μεταρρυθμίσεων στην πλευρά της παραγωγής, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ελκυστικότητας της Αργεντινής ως προορισμός ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα αναμένεται να συμβάλλουν στη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Αργεντίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης