Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: 100 μέρες με το βρετανικό δημοψήφισμα - Καμία κατάρρευση, ακόμα

tags :
CNN Money: 100 μέρες με το βρετανικό δημοψήφισμα - Καμία κατάρρευση, ακόμα
Η «μεγάλη» κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας δεν έχει συμβεί - Τουλάχιστον όχι ακόμα
Πριν από 100 μέρες οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, αλλά παρά τις προειδοποιήσεις η οικονομία της χώρας δεν έχει καταρρεύσει.
Σύμφωνα με το CNN money, o δανεισμός της κυβέρνησης μειώθηκε τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σταθερός και τις καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10% (το μεγαλύτερο άλμα σε περισσότερο από μια δεκαετία).
«Ο ουρανός δεν έχει πέσει, σε αντίθεση με τις ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πέσει σύντομα σε ύφεση», δήλωσε ο Jean Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της S&P.
Ωστόσο, οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος του Brexit δεν έχει έρθει ακόμα.
Κι αυτό διότι, τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα
Η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά οι επιχειρήσεις της εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι βρετανικές τράπεζες απολαμβάνουν τα «δικαιώματα διαβατηρίου» που τους επιτρέπουν να κάνουν δουλειές στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει βοηθήσει ρίχνοντας στην οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια και μειώνοντας τα επιτόκιο σε χαμηλό-ρεκόρ.
Επίσης, η πτώση κατά 13% στη στερλίνα δίνει μια ώθηση στις βρετανικές εξαγωγές κάνοντας 'τες φθηνότερες προς τους ξένους αγοραστές.
Παράλληλα, η πτώση του νομίσματος δεν έχει προκαλέσει ακόμη πτώση των πραγματικών εισοδημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειου.
Ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, είπε ότι είναι πιθανό η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκεται προσωρινά σε ένα γλυκό σημείο.
«Μερικές από τις θετικές εξελίξεις που περιμέναμε να μετριάσουν τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος έχουν γίνει αισθητές πριν από τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις», είπε ο ίδιος.

Ο χρόνος τρέχει

Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα πρέπει να εκκινήσει και την επίσημη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, μια «μαλακή» έξοδος θα επιτρέψει να συνεχιστεί η εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, ενώ μία «σκληρή» έξοδος μπορεί να σημαίνει περιορισμούς για τους εξαγωγείς και τις τράπεζες.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός μόνο όταν αρχίζει η διαδικασία εξόδου, καθώς ο διάβολος θα είναι στις λεπτομέρειες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης