Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ ο M. Draghi - «Τα μέτρα μας αποδίδουν»

Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ ο M. Draghi - «Τα μέτρα μας αποδίδουν»
«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών», υπογράμμισε ο Mario Draghi
Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, ιδίως, της απόφασης για αρνητικά επιτόκια ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, και, μάλιστα, ενώπιον δύσκολου ακροατηρίου.
Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στο γερμανικό κοινοβούλιο, Bundestag, ο Mario Draghi τόνισε πως στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών και να αντιμετωπιστεί τυχόν απειλή μιας νέας «Μεγάλης Ύφεσης».
«Τα μέτρα μας λειτουργούν», υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας πως συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης, η οποία, σε τελικό βαθμό, είναι προς όφελος των καταθετών και των συνταξιούχων της Γερμανίας και της Ευρωζώνης συνολικά.
«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των πολιτών, τις οποίες και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν», σημείωσε ο ευρωπαίος τραπεζίτης.
Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «συνολικά, αποταμιευτές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και φορολογούμενοι σε όλη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι σε καλύτερη κατάσταση εξαιτίας των δράσεων μας -σήμερα και αύριο».
Ο Draghi επανέλαβε τη γνωστή θέση της ΕΚΤ ότι απαιτείται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων, που θα συνοδεύουν τη νομισματική πολιτική, καθώς χωρίς αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη.
Αυτά τα μέτρα είναι προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, υπογράμμισε, μάλιστα, ο διοικητής της ΕΚΤ, πετώντας το γάντι στους ηγέτες της Ευρώπης.
Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν, υποστήριξε ο Draghi, σημειώνοντας: «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσο όρο, το 2016 και το 2017. Επιπλέον, θα συνεισφέρουν στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περισσότερο από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2015-2018, κάτι που με τη σειρά του θα στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αναφερθείς συγκεκριμένα στα αρνητικά επιτόκια, παραδέχτηκε, μεν, πως μειώνουν την ονομαστική επιστροφή στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, προσέθεσε, δε, πως αυτό που μετρά για τους αποταμιευτές είναι όχι τα ονομαστικά επιτόκια, αλλά τα πραγματικά επιτόκια, που προκύπτουν από τα ονομαστικά επιτόκια μείον τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, τόνισε πως πολλές φορές στο παρελθόν της Γερμανίας η Bundesbank, κεντρική τράπεζα της χώρας, εφάρμοζε πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια στο μάρκο.
Το σημαντικό είναι, πάντως, σύμφωνα με τον Mario Draghi, πως ό,τι στοιχεία ενεργητικού και αν έχουν στην κατοχή τους οι αποταμιευτές, αυτοί θα επωφεληθούν από μια ανάκαμψη της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανών αποταμιευτών, η υψηλότερη δυνατή ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ευρωζώνη.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Draghi υποστήριξε πως τα αρνητικά επιτόκια έχουν μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τα κρατικά ομόλογα βοηθώντας στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και στη μείωση του χρέους, σε σχετικά γρήγορο χρόνο.
Αυτά είναι θετικά νέα για το υπουργείο Οικονομικών -και άρα τους φορολογούμενους- που μόνο το 2015 έστω περίπου 28 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε την πλήρη επίδραση των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες, είπε ο διοικητής της ΕΚΤ, επισημαίνοντας: «Όσοι κατηγορούν την πολιτική της ΕΚΤ για τη μικτή απόδοση ορισμένων γερμανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ακούγονται πολύ.
Αλλά αυτό που έχει ξεχαστεί είναι ότι πολλές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να υπεραντιστάθμισουν τη μείωση των εσόδων τόκων με υψηλότερους όγκους δανεισμού, βελτίωση των επιδόσεων των δανείων και χαμηλότερα έξοδα από τόκους, τα οποία είναι επωφελή τόσο για τις τράπεζες και τους πελάτες τους.
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών.
Ενώ τα επιχειρηματικά μοντέλα ορισμένων τραπεζών μπορεί πράγματι να χρειαστούν προσαρμογές στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα δικά τους διαρθρωτικά ζητήματα, όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πιθανή επίπτωση της τεχνολογικής καινοτομίας.
Η χαμηλή κερδοφορία συνδέεται στενά με τη χαμηλή λειτουργική αποδοτικότητα.
Στη Γερμανία ο λόγος του κόστους ως προς το εισόδημα είναι κατά μέσο όρο σχετικά υψηλός σε σύγκριση με άλλες δικαιοδοσίες.
Ας είμαστε σαφείς, ωστόσο, δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλα τα τραπεζικά μοντέλα και έχουμε διαφορετικούς τύπους τραπεζών που λειτουργούν με επιτυχία στη Γερμανία και στη ζώνη του ευρώ».
Καταλήγοντας, ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε στο το αποκορύφωμα της κρίσης, όλα τα κράτη μέλη και οι πολίτες έδειξαν μια τεράστια δέσμευση για τη διατήρηση της Ευρωζώνης, όταν οι κριτικοί είχαν ήδη αρχίσει να μιλάνε για διάλυση του ευρώ.
Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ, τόνισε ο Draghi, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να βεβαιωθούμε όχι μόνο ότι το ευρώ επιβιώνει, αλλά πως η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση αναπτύσσεται.
«Αν θέλουμε να πετύχουμε, θα πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας», είπε ο διοικητής της ΕΚΤ και συνέχισε: «Αν θέλουμε οι αποταμιευτές να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες για να θέσουν αυτές τις εξοικονομήσεις σε παραγωγική χρήση.
Πρόκειται για αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.
Πρόκειται για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της νομισματικής πολιτικής μας.
Και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν το καθήκον τους».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης