Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombret (Bundesbank): Η πολιτική στήριξη στις τράπεζες πρέπει επιτέλους να τελειώσει…

Dombret (Bundesbank): Η πολιτική στήριξη στις τράπεζες πρέπει επιτέλους να τελειώσει…
«Ούτε το μέγεθος μιας τράπεζας μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή της, ούτε το μέγεθος ενός τομέα συνολικά μπορεί να τον προστατεύσει από τις κρίσεις», υποστήριξε ο Dombret
Η πολιτική στήριξη στον υπέρογκο τραπεζικό τομέα της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει, δήλωσε σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, ο Andreas Dombret, ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank.
Ο ίδιος συνέκρινε τις τράπεζες με δεινοσαύρους που αντιμετωπίζουν την απειλή της εξαφάνισης.
Οι δηλώσεις του Dombret είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι απηχούν τις απόψεις της Bundesbank, σε μια περίοδο κατά την οποία οι γερμανικές τράπεζες και, ιδίως, η Deutsche Bank προκαλούν έντονη ανησυχία σε επενδυτές και οικονομολόγους.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, αλλά και της Ευρωζώνης, αναγκάστηκε αυτές τις ημέρες να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι δε θα χρειαστεί κρατική βοήθεια για την αποπληρωμή ενός αμερικανικού προστίμου, αλλά και ότι η κερδοφορία της αντέχει στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, αρμόδιος για την επιτήρηση των τραπεζών, τόνισε πως οι ανεπάρκειες των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι πρέπει να επιτραπεί στον τομέα να συρρικνωθεί περαιτέρω.
«Η πολιτική στήριξη στον τραπεζικό τομέα πρέπει επιτέλους να τελειώσει -κάτι που δυστυχώς βλέπω να συντελείται σε περιορισμένο βαθμό», σημείωσε ο Dombret, μιλώντας από τη Βιέννη.
«Δε μπορούμε να “διώξουμε” τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες του τραπεζικού τομέα απλώς μιλώντας για αυτές», είπε.
Συγκρίνοντας τις τράπεζες με δεινοσαύρους, ο Dombret κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να ελπίζουν ότι το μέγεθός τους θα τις σώσει από την εξαφάνιση, λόγω των απειλών, όπως είναι η μείωση του συνολικού χρέους στην οικονομία, τον ανταγωνισμό από τις εταιρείας οικονομικής τεχνολογίας (financial technology), τη γήρανση του πληθυσμού και τα χαμηλά αρνητικά επιτόκια.
«Το μάθημα από την εποχή των δεινοσαύρων ισχύει και στις μέρες μας: το μέγεθος δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε το μέγεθος μιας τράπεζας μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή της, ούτε το μέγεθος ενός τομέα συνολικά μπορεί να τον προστατεύσει από τις κρίσεις», υποστήριξε ο Dombret, με το μήνυμα προς τη Deutsche Bank πασιφανές.
Απλώς μια προσπάθεια προσαρμογής στο νέο περιβάλλον δεν είναι πάντα αρκετή, υποστήριξε.
Συνεχίζοντας επισήμανε πως έως τώρα έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην έλλειψη προσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων, ωστόσο ίσως η απάντηση να είναι ότι ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει απλώς πολύ μεγάλος.
Ο Dombret υποστήριξε πως η κατάσταση στις γερμανικές και στις αυστριακές τράπεζες δεν προκαλεί εξαιρετική ανησυχία, εντούτοις προειδοποίησε πως θα πρέπει να συνεχίσουν με ταχύ ρυθμό τις προσπάθειες να γίνουν πιο ασφαλείς και πιο κερδοφόρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης