Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση μείωσης παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξετάζει στο Αλγέρι ο OPEC

Πρόταση μείωσης παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξετάζει στο Αλγέρι ο OPEC
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του OPEC, Mohammad Barkindo, τα διεθνή αποθέματα πετρελαίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 340 εκατ. βαρέλια προτού οι τιμές αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται
Περικοπή της συνολικής του παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέρεται είναι διατεθειμένο να εξετάσει αύριο Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ OPEC στην άτυπη σύνοδο των χωρών-μελών του που ξεκίνησε χθες στο Αλγέρι, με τη σχετική πρόταση να αποτελεί μια τελική αναμέτρηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), σύμφωνα με την οποία, η πρόταση προβλέπει το μεγαλύτερο μερίδιο στη μείωση παραγωγής να αναλάβει η Σαουδική Αραβία, μειώνοντας την παραγωγή της κατά 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως από το επίπεδο-ρεκόρ των σχεδόν 10,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Αύγουστο του 2016.
Σε αντάλλαγμα με αυτό, το Ιράν θα πρέπει να συμφωνήσει να «παγώσει» την παραγωγή του στα 3,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο ελαφρά υψηλότερο από το αντίστοιχο που κατέγραψε τον Αύγουστο του 2016.
Σύμφωνα με την WSJ, ακόμα και αν η γίνει αποδεκτή η πρόταση για περικοπή παραγωγής 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τον OPEC, σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να υιοθετηθεί αύριο, αλλά περισσότερο να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σχετική συμφωνία στη επόμενη συνάντηση του OPEC στις 30 Νοεμβρίου 2016 στη Βιέννη.
Πάντως, η πρόταση ενδέχεται να συζητηθεί διμερώς σήμερα Τρίτη 27/9 μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, χώρες οι οποίες αμφότερες έχουν χαρακτηρίσει την άτυπη σύνοδο του OPEC στην Αλγερία καθαρά «συμβουλευτική».
Παρ' ότι 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερα στην παγκόσμια αγορά δεν είναι μεγάλη ποσότητα για την υφιστάμενη συγκυρία παραγωγής, ο OPEC πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει στο σταδιακό περιορισμό των τεράστιων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του OPEC, Mohammad Barkindo, τα διεθνή αποθέματα πετρελαίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 340 εκατ. βαρέλια προτού οι τιμές αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται: Με την πρόταση του OPEC, η διεθνής παραγωγή θα μειωθεί κατά περίπου 350 εκατ. βαρέλια σε ένα έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης