Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Τα μαθήματα που θα μπορούσε να πάρει ο Trump από το Ηνωμένο Βασίλειο

El-Erian: Τα μαθήματα που θα μπορούσε να πάρει ο Trump από το Ηνωμένο Βασίλειο
Οι δυσκολίες που κρύβονται στην υπόθεση του Brexit
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα η ΕΕ έχει κλονιστεί ενώ πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που προσπαθούν να καταλάβουν τι θα συμβεί στην περίπτωση που κι άλλες χώρες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αναφέρει σε άρθρο του στο project-syndicate o επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
Ωστόσο, όλα αυτά έχουν επηρεάσει την πολιτική ατζέντα με τα κόμματα της ακροδεξιάς να φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος.
Η τάση αυτή, όμως, δεν υπάρχει μόνο στην Ευρώπη.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην περίπτωση των ΗΠΑ και του Donald Trump επισημαίνει ο τελευταίος έχει υποσχεθεί να επιβάλει εμπορικούς δασμούς στην Κίνα, την κατασκευή ενός τοίχου στα σύνορα με το Μεξικό, και την αποθάρρυνση των Μουσουλμάνων να εισέρχονται στη χώρα.

Οι οικονομικές συνέπειες

Όσον αφορά στις συνέπειες που θα έχει στην αμερικανική οικονομία η εκλογή του Trump, o El-Erian επισημαίνει ότι κρίνοντας από το βρετανικό δημοψήφισμα, οι άμεσες επιδράσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών αλλά και το σοκ στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.
Ωστόσο, θα μπορούσε γρήγορα να επέλθει οικονομική και χρηματοπιστωτική ηρεμία.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η ηρεμία που έχει υπάρχει στη Βρετανία είναι αδύναμη, καθώς δεν αποκλείεται ακόμα να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις προ του δημοψηφίσματος.
Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων.
«Όταν οι λεπτομέρειες του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ τελικά ανακοινωθoύν, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αντιδράσουν, ιδιαίτερα εάν οι συναλλαγές της χώρας, αλλά και οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ αλλάξουν σημαντικά.
Η αντίδραση φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
Θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και θα τονώσει τη χρηματοοικονομική αστάθεια» επισημαίνει ο ίδιος.
Ωστόσο, η μια μετρημένη και προσεκτική προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει.
Όταν θα έρθει η ώρα των ανακοινώσεων, θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αξιόπιστων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης