Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Με μικρότερη δυναμική συνεχίζεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Κίνδυνοι λόγω Brexit

Draghi: Με μικρότερη δυναμική συνεχίζεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Κίνδυνοι λόγω Brexit
Η νομισματική πολιτική δε μπορεί να στηρίξει από μόνη της μια βιώσιμη ανάπτυξη, επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ
Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιο και σταθερό ρυθμό, αλλά οριακά μικρότερη δυναμική, από ό,τι φαινόταν τον Ιούνιο, ανέφερε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως τόνισε, οι εισερχόμενες πληροφορίες υποδηλώνουν πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτική στην παγκόσμια και πολιτική αβεβαιότητα, ιδίως στην αβεβαιότητα γύρω από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο αρχικός αντίκτυπος της απόφασης έχει περιοριστεί και οι έντονες αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως η πτώση των μετοχών, έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιστραφεί, σημείωσε ο Draghi, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως ο βαθμός, στον οποίο οι οικονομικές προοπτικές επηρεαστούν, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο, τις εξελίξεις και το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε..
Προς το παρόν, υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδείξει ανθεκτικότητα, ωστόσο, λόγω της αβεβαιότητας, το βασικό σενάριο βρίσκεται υπό καθοδικούς κινδύνους.
Ανεξαρτήτως της σχέσης που θα προκύψει [από τις διαπραγματεύσεις], μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι υψίστης σημασίας η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς να είναι σεβαστή, σύμφωνα με τον Draghi.
Το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να διασφαλίζει πως οι συμμετέχοντες στην ενιαία αγορά υπόκεινται στους ίδιους κανόνες, διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο Mario Draghi αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ, ιδίως, δε, στα αρνητικά επιτόκια, τα οποία, όπως είπε, είναι σύμπτωμα της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΕΚΤ επισήμανε πως τα αρνητικά επιτόκια αντανακλούν τις αδύναμες μακροπρόθεσμα τάσεις ανάπτυξης και την παρατεταμένη μακροοικονομική επιβράδυνση, που έχει προκύψει λόγω της κρίσης.
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τόνισε ο Draghi, έχει προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες των σοκ, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οικονομία της Ευρωζώνης, και άρα συρρικνώνοντας τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, η νομισματική πολιτική δε μπορεί να καθορίσει τα βιώσιμα επίπεδα των πραγματικών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς εξαρτώνται στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει, κατέστησε σαφές ο Mario Draghi, πως και οι υπόλοιποι θεσμοί χάραξης πολιτικής πρέπει να αναλάβουν δράση, υιοθετώντας δημοσιονομικές και δομικές πολιτικές, που θα συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη ανάκαμψη και θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Draghi υπογράμμισε:
«Η πολιτική δέσμευση για στήριξη του ενιαίου νομίσματος επιβεβαιώθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί.
Αλλά η διάδοση συναισθημάτων ανασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανασφάλειας, παραμένει μια σημαντική ανησυχία.
Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε καλύτερες μέρες: πρέπει να ανανεώσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση προσφέρει προστασία και ευημερία.
Η ΕΚΤ θα αναλάβει το ρόλο της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης