Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικό «μπλόκο» σε Γαλλία - Γερμανία ενάντια στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας

Βρετανικό «μπλόκο» σε Γαλλία - Γερμανία ενάντια στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας
Το Ηνωμένο Βασίλειο - ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις του για έξοδο από την Ένωση (Brexit) - θα μπλοκάρει τα σχέδια κοινής ευρωπαϊκής άμυνας αν θεωρήσει ότι υποσκάπτουν τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (NATO)
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντισταθεί και θα μπλοκάρει τις επιδιώξεις της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού πλαισίου, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις του για έξοδο από την Ένωση (Brexit), αν θεωρήσει ότι τα σχέδια αυτά υποσκάπτουν τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (NATO).
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους το Λονδίνο θα υπερασπιστεί τα αμυντικά του συμφέροντα στην Ευρώπη ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μέχρι και την τελευταία ημέρα συμμετοχής του στην Ε.Ε..
Μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit, Γαλλία και Γερμανία αναβίωσαν τις πολυετείς επιδιώξεις τους για δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, την οποία παραδοσιακά εμπόδιζε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία κεντρικής, κοινής και μόνιμης στρατιωτικής διοίκησης στις Βρυξέλλες για στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές της Ε.Ε., κάτι που η Βρετανία θεωρεί κατασπατάληση πεπερασμένων πόρων, μιας και το NATO ήδη διαθέτει στρατιωτική διοίκηση και μάλιστα στις Βρυξέλλες.
Ως γνωστόν, τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε. - περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας - είναι μέλη του NATO, όμως η Ευρώπη επιδιώκει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη στρατιωτική κηδεμονία των ΗΠΑ.
Στην υφιστάμενη συγκυρία, το μόνο στο οποίο μπορεί ρεαλιστικά να ελπίζει η Ε.Ε. δεν είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, αλλά ο συντονισμός και η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα ασφάλειας και άμυνας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Michael Fallon, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να παραμένει ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - αν και δεν προσκαλείται πλέον στις συνόδους κορυφής - ενώ ο ίδιος προγραμματίζει να συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα την ερχόμενη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, στην οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων σχέδια ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης