Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πιθανή η συμφωνία ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα

CNBC: Πιθανή η συμφωνία ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα
Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται τις δηλώσεις της αναλύτριας της RBC Capital Markets, Helima Croft
Οι αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για την άτυπη συνεδρίαση ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ στην Αλγερία την επόμενη εβδομάδα, σε μία συνάντηση η οποία, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα της RBC, Helima Croft, θα μπορούσε να αποφέρει κάποια συμφωνία ως προς το πάγωμα παραγωγής πετρελαίου, ή να επιστρέψει σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για ορισμένες χώρες.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις της Croft αφορούν την ανεπίσημη συνάντηση που θα έχουν οι 14 χώρες του Οργανισμού, στο περιθώριο της Διεθνούς Ενεργειακής Διάσκεψης στην Αλγερία (26-28/9), τρέφοντας ελπίδες μεταξύ των παρατηρητών της αγοράς ότι οι χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την παραγωγή.
«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι χώρες του ΟΠΕΚ συναντήθηκαν στη Ντόχα και απέτυχαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής πετρέλαιο, κυρίως λόγω της επιθυμίας του Ιράν να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής στα επίπεδα προ-κυρώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η Helima Croft, σε κοινή έκθεση που εξέδωσε μαζί με τους Michael Tran και Christopher Louney.
«Καθώς πλησιάζουμε στη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, η άποψή μας είναι ότι οι πιθανότητες να ανακοινωθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες», τονίζει η έκθεση, η οποία αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί για το εν λόγω ζήτημα.
«Από την αποτυχημένη συνάντηση στη Ντόχα έχουν αλλάξει πολλά, το Ιράν βρίσκεται πλέον σχεδόν σε προ-κυρώσεων επίπεδα παραγωγής, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται πιο πρόθυμη να λάβει υποστηρικτικά μέτρα στη διαχείριση της αγοράς, ενώ αναλόγως με την απόφαση που θα ληφθεί, αντίστοιχα θα κινηθούν και χώρες όπως η Λιβύη και η Νιγηρία», υπογραμμίζει η έκθεση.
Παράλληλα, η Croft αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ότι θα συνεργαστούν στενά ώστε να σταθεροποιήσουν την ενεργειακή αγορά, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανακοινωθεί και επίσημα μετά τη συνάντηση στο Αλγέρι.
«Με τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να συναντώνται την επόμενη εβδομάδα, οι αγορές περιμένουν με ανυπομονησία να δουν εάν οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να φθάσουν στη συμφωνία που τους ξέφυγε στη Ντόχα», σημειώνει η Croft.
«Αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι το περιβάλλον είναι περισσότερο ευνοϊκό για κάποιου είδους συμφωνία, ή έστω ορισμένων δηλώσεων που θα υποδείξουν την επιθυμία του Οργανισμού για το πώς θα ενεργήσει στη συνάντηση του Νοεμβρίου (με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες της αγοράς θα παραμένουν δύσκολες)», καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης