Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mauldin Economics: Μπαίνουμε στη ζώνη του Λυκόφωτος - Η Wells Fargo, οι κατσαρίδες και οι τράπεζες

Mauldin Economics: Μπαίνουμε στη ζώνη του Λυκόφωτος - Η Wells Fargo, οι κατσαρίδες και οι τράπεζες
Σύμφωνα με άρθρο του Patrick Watson, εκείνοι που ζημιώνονται περισσότερο από το σκάνδαλο της Wells Fargo είναι οι μέτοχοι
Κάνοντας αναφορές στις… κατσαρίδες που μπορεί να βρίσκονται στα σπίτια ο Patrick Watson της Mauldin Economics αναφέρεται στην κρίση του τραπεζικού τομέα.
«Δεν υπάρχει ποτέ μόνο μία κατσαρίδα.
Αν δείτε μια ανοίγοντας την πόρτα, ξέρε ότι υπάρχουν πολλές ακόμα κρυμμένες.
Καλέστε τον εξολοθρευτή» γράφει χαρακτηριστικά. τονίζοντας ότι ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις τράπεζες.
«Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε ότι η Wells Fargo (WFC) -φαινομενικά η πιο αξιόπιστη από τα πολύ-μεγάλα για να καταρρεύσουν (to big to fail) ιδρύματα- δεν είναι αξιόπιστη σε όλα» επισημαίνει ο ίδιος, με αφορμή το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, καθώς χιλιάδες υπάλληλοι της άνοιξαν περισσότερους από 2 εκατ. καταθετικούς λογαριασμούς πελάτων της τράπεζας χωρίς να ζητήσουν την άδεια τους.
Μάλιστα, η Wells Fargo θα πληρώσει πρόστιμο 185 εκατ. δολ. αλλά δεν παραδέχεται καμία αδικοπραγία.
«Καλώς ήρθατε στη ζώνη του λυκόφωτος (Twilight Zone)» γράφει ο Watson και τονίζει ότι οι ομοσπονδιακοί «εξολοθρευτές» οι οποίοι θα έπρεπε να προσέχουν για τέτοιες καταστάσεις δεν είχαν καμία ιδέα του τι συνέβαινε.
Αναφερόμενος στις απολύσεις 5.300 υπαλλήλων στις οποίες προχώρησε η Wells Fargo, ο Watson επισημαίνει αν και δεν είναι σαφές εάν η αιτία ήταν το σκάνδαλο, ωστόσο εάν αυτό ισχύει τότε πρόκειται για μια καλή είδηση.
«Οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να απολύουν τους ανθρώπους που παραβιάζουν τους κανόνες.
Δεν είναι καθόλου κακό» γράφει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι κανείς εργαζόμενους με μισθό έξι, επτά ή οχτώ ψηφίων δεν θα έχει πρόβλημα, ακόμα κι αν πρόκειται για εκείνους που σχεδίασαν αυτή την «επιχείρηση».
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται στη «συνταξιοδότηση» του Carrie Tolstedt τον Ιούλιο (διατήρησε 124,6 εκατ. δολ. σε μπόνους, δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών και περιορισμένο απόθεμα), ο οποίος είχε αποτύχει να καθιερώσει συστήματα που θα ήλεγχαν και θα προλάβαιναν τέτοιες καταστάσεις.

Οι μέτοχοι

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι μόνοι τιμωρούνται είναι οι μέτοχοι της Wells Fargo, καθώς το πρόστιμο 185 εκατ. δολ. μειώνει την αξία του ενεργητικού της τράπεζας.
«Ακόμη χειρότερα, οι ρυθμιστικές αρχές που θα πρέπει να προστατεύουν το δημόσιο δεν θα κάνουν τίποτα για να σταματήσουν το παρόμοιο παράπτωμα που σίγουρα συμβαίνει σε άλλες μεγάλες τράπεζες.
Δεν υπάρχει ποτέ μόνο μία κατσαρίδα» τονίζει ο Watson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης