Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία – Αναμένεται σαρωτική νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας» του Medvedev

Βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία – Αναμένεται σαρωτική νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας»  του Medvedev
Με απάθεια και αδιαφορία αντιμετωπίζουν, πάντως, οι Ρώσοι τις σημερινές βουλευτικές εκλογές
To κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» που είναι στην εξουσία, αναμένεται να επεκτείνει την κυριαρχία του στη ρώσικη βουλή στις εκλογές που γίνονται σήμερα Κυριακή (18/9), αποδεικνύοντας ότι η υποστήριξη για τον πρόεδρο, Vladimir Putin, καλά κρατεί παρά τις κυρώσεις και την οικονομική επιβράδυνση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εκλογές για την Duma, τη ρώσικη βουλή, είναι κάτι σαν προθέρμανση για την καμπάνια του Putin εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2018.
Είναι επίσης ένα τεστ για το κατά πόσο το Κρεμλίνο μπορεί να επιβλέπει τις ελεύθερες εκλογές χωρίς προβλήματα.
Θα είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από το 2011, όταν οι κατηγορίες για νοθεία πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Putin στη ρώσικη πρωτεύουσα.
Η ψηφοφορία άρχισε από τις 20:00 (21:00 ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) του Σαββάτου 17/9 στη χερσόνησο Chukotka απέναντι από την Αλάσκα και θα ολοκληρωθεί σήμερα στις 18:00 (19:00 ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) στο Καλίνικγραντ το πιο δυτικό μέρος της Ρωσίας.
Το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, που διοικείται από τον έμπιστο του Putin, τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev έχει 238 από τις 450 έδρες στη βουλή Duma και κυριαρχεί σε 80 περιφερειακά κοινοβούλια, ενώ απολαμβάνει και της στήριξης από την κρατική τηλεόραση, που παρακολουθούν οι περισσότεροι Ρώσοι.
Η Ενωμένη Ρωσία μπορεί επίσης να έχει τη στήριξη άλλων τριών κομμάτων στο κοινοβούλιο, ενώ ευνοείται και από τη σχέση της με τον Putin, που μετά από 17 χρόνια στην εξουσία, είτε ως πρόεδρος, είτε ως πρωθυπουργός, βλέπει την αποδοχή του από τον κόσμο να αγγίζει το 80%.
Στον αντίποδα οι φιλελεύθεροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, που έχουν μόνο ένα μέλος στην Duma, διαμαρτύρονται για τον περιορισμένο χρόνο προβολής τους από τα ΜΜΕ και η προεκλογική τους καμπάνια αποδομείται από προβοκάτορες που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.
Οι πολιτικοί που είναι φίλα προσκείμενοι στο Κρεμλίνο το αρνούνται, βέβαια, αυτό.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ελπίδες της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης είναι να κερδίσει δύο δεκάδες εδρών, αλλά οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι θα είναι τυχερή αν οι έδρες τους μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού, γιατί μπορεί να μην πάρουν και καμία.
Οι εκλογές θα δείξουν και πόσοι από τα 110 εκ. Ρώσων που είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας θα προσέλθουν στις κάλπες, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απάθεια και η αδιαφορία είναι σε υψηλά επίπεδα.
Ο Putin έχει πει ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει μία τέταρτη προεδρική θητεία το 2018.
Αν κατέβει, όμως, και κερδίσει θα είναι στην εξουσία μέχρι το 2024, ξεπερνώντας και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Leonid Brezhnev.
Αγχωμένοι να αποφύγουν τις διαδηλώσεις του 2011, οι αξιωματούχοι στο Κρεμλίνο διαβεβαιώνουν τους Ρώσους ότι αυτές θα είναι οι πιο καθαρές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχουν προσκληθεί για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία, ενώ διορίστηκε και νέος επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής.
Οι αρχές έχουν αναθεωρήσει εν μέρει το παλιό εκλογικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι μισοί βουλευτές θα επιλεγούν από τους ψηφοφόρους και οι άλλοι μισοί θα προκύψουν από τις κομματικές λίστες.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα της "Ενωμένης Ρωσίας" έχει πληγεί κάπως από την οικονομική κρίση εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και από τις κυρώσεις της Δύσης για τον ρόλο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Αλλά την ίδια στιγμή η δημοφιλία του Putin παραμένει σε υψηλά επίπεδα, διότι πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν αυτό που λέει η κρατική τηλεόραση, ότι η Δύση χρησιμοποιεί τις κυρώσεις για να αποδυναμώσει τη ρώσικη οικονομία σαν αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης