Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

Reuters: Η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
Η κατάσταση στη Συρία και η προσφυγική κρίση θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Τα φώτα θα είναι στη Συρία την επόμενη εβδομάδα που θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες 135 κρατών για την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να προσπαθούν να εφαρμόσουν μία εύθραυστη εκεχειρία και τον Barack Obama να πιέζει για περισσότερη παγκόσμια βοήθεια στο προσφυγικό, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Τη στιγμή που πολλές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει μεγάλο πόνο, καμία δεν έχει προκαλέσει τόσο θάνατο, καταστροφή και αστάθεια όπως ο πόλεμος στη Συρία" ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, καλώντας "τις μεγάλες δυνάμεις που έχουν επιρροή να τη χρησιμοποιήσουν για να εκμεταλλευτούν την τελευταία ευκαιρία για μία πολιτική λύση".
Τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ - Ρωσίας μπορεί να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 20/9, ενώ την επομένη (21/9) θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.
Η Ρωσία θέλει να εγκρίνει το Συμβούλιο την εκεχειρία, αλλά την Παρασκευή 16/9 ανέφερε ότι μία λύση δεν είναι πιθανή, διότι η Ουάσινγκτον δεν ήθελε να μοιραστεί τα έγγραφα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με το 15μελές σώμα.
Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ben Rhodes υποστήριξε την Παρασκευή (16/9) ότι περιμένει πως οι περισσότερες συζητήσεις στον ΟΗΕ θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Συρία, στην αντίδραση μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Περίπου 5 εκατομμύρια Σύροι έχουν φύγει από τη χώρα τους και 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μέσα στην επικράτειά της, κατά τη διάρκεια του πενταετούς πολέμου που έχει ανεβάσει σε 65,3 εκατομμύρια παγκοσμίως τον αριθμό των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους εξαιτίας πολέμων.
Πριν κάνουν τις παραδοσιακές τους ομιλίες οι αρχηγοί των κρατών τη Δευτέρα 19/9, η 193μελής Γενική Συνέλευση θα κάνει μία πολιτική δήλωση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Δεν έχει νομική δέσμευση, δεν περιλαμβάνει ένα κάλεσμα του Ban Ki-moon για τη μετεγκατάσταση του 10% των προσφύγων ετησίως και έχει απορριφθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ανεπαρκής.
Την επόμενη μέρα (20/9) ο Obama θα συγκαλέσει μία Σύνοδο με στόχο την αύξηση των πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 1/3 και τον διπλασιασμό των προσφύγων που θα έχουν το δικαίωμα μετεγκατάστασης κάθε χρόνο.
Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο αν δεσμευτούν για δράσεις.
"Δεν θα λύσουμε την προσφυγική κρίση την Τρίτη 20/9, αλλά θα δείτε πολιτική βούληση από τους ηγέτες όλου του κόσμου" είπε η Πρέσβειρα του ΟΗΕ Samantha Power την περασμένη Πέμπτη (15/9).
Ανάλογες συναντήσεις σχεδιάζονται και για την αντιμετώπιση άλλων κρίσεων, όπως αυτές του νότιου Σουδάν, της Υεμένης, του Ιράκ και της Λιβύης.
Οι μεγάλες δυνάμεις θα συζητήσουν επίσης για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν και για για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Ο Ban Ki-moon ελπίζει να φέρει πιο κοντά στην υλοποίησή της και τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που είχε επιτευχθεί στο Παρίσι.
Ο ΟΗΕ υποστήριξε ότι τουλάχιστον 20 κράτη έχουν δείξει ότι θα την εφαρμόσουν, αλλά χρειάζεται επικύρωση από 55 κράτη, που αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Μέχρι στιγμής 27 κράτη, που παράγουν το 39% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την έχουν επικυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας.
Σε ανεπίσημο επίπεδο μπορεί να γίνουν συζητήσεις και για τον διάδοχο του Ban Ki-moon στον ΟΗΕ, πριν την τέταρτη μυστική ψηφοφορία για το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην Πορτογάλος πρωθυπουργός Αntonio Guterres προηγείται σε τρεις δημοσκοπήσεις.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Stephane Dujarric είπε ότι θα γίνουν περισσότερες από 1.100 διμερείς συναντήσεις την προσεχή εβδομάδα.
Και για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της έκανε τις ακόλουθες παρομοιώσεις.
"Είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο της διπλωματίας, είναι τα Όσκαρ της διπλωματίας, αλλά και μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα μόδας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης