Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα

Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα
«Παρά το γεγονός ότι μία χώρα επέλεξε να αποχωρήσει [Ηνωμένο Βασίλειο], η Ε.Ε. παραμένει απαραίτητη για τους υπόλοιπους από εμάς»
Στη δημοσιότητα έδωσε το βράδυ της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2016 την κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. των 27 στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο, σε μετάφραση του www.bankingnews.gr:

«Η Διακήρυξη της Μπρατισλάβα

Σήμερα συναντηθήκαμε στην Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα. Η Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβα των 27 Χωρών-Μελών αφιερώθηκε στην από κοινού διάγνωση της σημερινής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συζήτηση του κοινού μας μέλλοντος. Συμφωνήσαμε όλοι στις ακόλουθες γενικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι μία χώρα επέλεξε να αποχωρήσει [Ηνωμένο Βασίλειο], η Ε.Ε. παραμένει απαραίτητη για τους υπόλοιπους από εμάς. Στην περίοδο που ακολούθησε τους πολέμους και τους έντονους διαχωρισμούς στην ήπειρό μας, η Ε.Ε. διασφάλισε την ειρήνη, τη δημοκρατία και επέτρεψε στις χώρες μας να ευημερήσουν. Πολλές χώρες και περιοχές εκτός [της Ε.Ε.] ακόμα προσπαθούν για τέτοια επιτεύγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε επιτυχημένη την Ε.Ε. των 27 Χωρών-Μελών, χτίζοντας επ' αυτής της κοινής ιστορίας.

Η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια, αλλά αποτελεί το καλύτερο όργανο που έχουμε για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όχι μόνον για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη Δημοκρατία, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών μας. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για να υπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινηθούν [εντός της Ε.Ε.] και να ευημερήσουν ελεύθερα σε ολόκληρη την ήπειρό μας, επωφελούμενοι από την πλούσια ευρωπαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά.

Χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας - μεταξύ των Χωρών-Μελών, με τους θεσμούς της Ε.Ε., αλλά ακόμα περισσότερο σημαντικά, με τους πολίτες μας. Οι αποφάσεις μας πρέπει να καταστούν περισσότερο σαφείς. Να χρησιμοποιούμε καθαρή και ειλικρινή γλώσσα. Να εστιάζουμε στις προσδοκίες των πολιτών, να αμφισβητούμε με ισχυρή θέληση και κουράγιο τις απλουστευτικές λύσεις των ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων.

Στην Μπρατισλάβα ταχθήκαμε υπέρ της παρουσίασης στους πολίτες μας στους ερχόμενους μήνες ενός οράματος μιας ελκυστικής Ε.Ε. που να μπορούν να εμπιστευτούν και να υποστηρίξουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε τη θέληση και τις δυνατότητες να το καταφέρουμε.

Καλωσορίσαμε την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Μπρατισλάβα πραγματοποίησαν και μια διευρυμένη συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες των ερχόμενων μηνών. Σε αυτή τη βάση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία του Συμβουλίου και η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα εργασίας, που ονόμασαν «Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβα»).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης