Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Η Ευρωζώνη δε χρειάζεται λιτότητα, αλλά την αποχώρηση της Γερμανίας

Stiglitz: Η Ευρωζώνη δε χρειάζεται λιτότητα, αλλά την αποχώρηση της Γερμανίας
Το ευρώ ευθύνεται για την οικονομική στασιμότητα, την ανεργία και την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, υποστήριξε ο Stiglitz 
Βολές κατά της Γερμανίας, για την επιμονή της σε πολιτικές λιτότητας στην Ευρωζώνη, εξαπέλυσε ο νομπελίστας, αμερικανός οικονομολόγος, Joseph Stigltiz, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), διατυπώνοντας, μάλιστα, την άποψη ότι θα ήταν, ίσως, καλύτερο, εάν η χώρα αποχωρούσε από την Ευρώπη.
«Η άποψη ότι η πλήρης απασχόληση και η εύρωστη ανάκαμψη μπορεί να επιτευχτεί μέσω της λιτότητας έχει απορριφθεί σχεδόν από όλους τους οικονομολόγους», ανέφερε, συγκεκριμένα, ο νομπελίστας, προσθέτοντας, «φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη στη γερμανική κυβέρνηση, και ιδίως στο υπουργείο Οικονομικών».
Ο Stiglitz, που έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποίησε πως η λιτότητα είναι το αντίθετο των μεταρρυθμίσεων που η Ευρωζώνη χρειάζεται, ενώ πρότεινε πως «ο ευκολότερος δρόμος θα ήταν η Γερμανία να αποχωρήσει από την Ευρώπη».
Έστρεψε, δε, τα βέλη του εναντίον του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, συμβουλεύοντάς τον να διαβάσει ορισμένα κεφάλαια από το νέο βιβλίο του [του Stiglitz], ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, διατύπωσε αμφιβολίες σχετικά με τον αν ο Schaeuble θα άλλαζε γνώμη.
Ο αμερικανός οικονομολόγος έχει εκφράσει την εναντίωσή του στον τρόπο, με τον οποίο η Γερμανία έχει χειριστεί την κρίση του ευρώ, αλλά και στον τρόπο, με τον οποίο δημιουργήθηκε εξαρχής η Ευρωζώνη.
Μιλώντας στο AFP υποστήριξε πως το ευρώ ευθύνεται για την οικονομική στασιμότητα, την ανεργία και την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, το ευρώ μπορεί να είναι καλό για ορισμένους ανθρώπους και ορισμένους τραπεζίτες, καθώς τα χρήματα κινούνται πιο εύκολα, εντούτοις είναι λιγότερο καλό για τους καθημερινούς ανθρώπους της Ευρωζώνης.
Συνεχίζοντας την κριτική του στο κοινό νόμισμα, σχολίασε πως το ευρώ «γεννήθηκε» προβληματικό, καθώς δημιουργήθηκε, προτού δημιουργηθούν οι θεσμοί που θα το στήριζαν.
Το ενιαίο νόμισμα έχει καταστήσει αδύνατο για τα κράτη μέλη να προβούν στις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές, με βάση το δικό τους συνάλλαγμα και τα δικά τους επιτόκια.
Ο Stiglitz καταφέρθηκε, επίσης, εναντίον των αυστηρών απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη.
«Πρέπει να αλλάξεις τους κανόνες, όταν οι κανόνες είναι λάθος», τόνισε ο ίδιος, προειδοποιώντας πως «όταν οι κανόνες είναι λάθος, τότε οι συνέπειες είναι καταστροφή».
«Αυτοί οι κανόνες δεν είναι όπως οι 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στο Όρος Σινά», κατέληξε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης