Διεθνή

IEA: Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου

IEA: Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου
Οι ΗΠΑ αποτελούσαν την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα από τον Απρίλιο του 2014
Στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατάφερε να επιστρέψει τον Αύγουστο του 2016 η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), εκθρονίζοντας μετά από πάνω από δύο χρόνια τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία, από τον περασμένο Μάιο, πρόσθεσε 400.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγής της, τα οποία σε συνδυασμό με τη μείωση 460.000 βαρελιών ημερησίως στην αμερικανική παραγωγή, τη βοήθησαν να ανακτήσει τα σκήπτρα στον εν λόγω τομέα.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ αποτελούσαν την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα από τον Απρίλιο του 2014, όταν και είχε σημειωθεί «έκρηξη» στα κοιτάσματα του αμερικανικού σχιστολιθικού.
«Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας της επέτρεψε να προσπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του IEA.
Η προαναφερθείσα εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα η συνολική αμερικανική παραγωγή για τον Αύγουστο να ανέλθει στα 12,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκα στα 12,58 εκατ. βαρέλια.
Καθοριστικό ρόλο στην πτώση των αμερικανικών εξορύξεων διαδραμάτισε η μείωση των εξεδρών γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία κατά τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 404, ενώ κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχει σημειώσει μία ελαφριά ανάκαμψη, στις 508.
Να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθε στα 10,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσοστό του περασμένου έτους κατά 200.000 βαρέλια.
Πλέον, με τη Σαουδική Αραβία να σημειώνει ρεκόρ παραγωγής και να επιστρέφει στην κορυφή, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου δεν πρόκειται να καταστεί εφικτό, εφόσον το αραβικό βασίλειο δεν το επιθυμήσει, γεγονός που στην παρούσα φάση φαντάζει απίθανο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης