Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Ελεύθερη πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας έναντι βρετανικής πρόσβασης στην αγορά της Ε.Ε.

Juncker: Ελεύθερη πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας έναντι βρετανικής πρόσβασης στην αγορά της Ε.Ε.
Για τον Farage, ο Verhofstadt είναι «πρωθιερέας του φεντεραλισμού» στην Ε.Ε. και θα πρέπει να αντικατασταθεί «από κάποιον που συμπαθεί τη Βρετανία»
Νέες προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο απηύθυνε σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά της Ευρώπης σε περίπτωση που θέσει περιορισμούς στην εργασία πολιτών της Ε.Ε. στο έδαφός του μετά το Brexit.
«Δεν μπορεί να υπάρξει α-λα-καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union Address).
«Απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που αποδέχονται ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών», σύμφωνα με τον Juncker.
Το αυτό είχε επισημάνει από χθες και ο Guy Verhofstadt, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, που τόνισε ότι οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες - αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας - είναι αδιαίρετες και πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία από αυτές χωρίς τις υπόλοιπες.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ο Verhofstadt είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια ευκαιρία για πρόοδο παρά ως μια αποστολή εκδίκησης.
«Το Brexit δεν είναι μειονέκτημα. Το βλέπω περισσότερο ως ευκαιρία», είπε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Το καθήκον μας, η ευθύνη μας είναι να κάνουμε το Brexit μια επιτυχία για την Ευρώπη, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης».
«Το Brexit δεν είναι θέμα τιμωρίας, δεν είναι θέμα εκδίκησης», είπε, απευθυνόμενος στους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές που τον χαρακτήρισαν ως φανατικό πολέμιο της Βρετανίας.
Ο Nigel Farage - ευρωβουλευτής από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, από την προεδρία του οποίου παραιτήθηκε μετά το Brexit - είπε πως η επιμονή του Verhofstadt στην τρέχουσα εβδομάδα ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. αν δεν αποδεχθεί πλήρως την ελεύθερη μετανάστευση από την Ε.Ε., σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία.
Για τον Farage, ο Verhofstadt είναι «πρωθιερέας του φεντεραλισμού» στην Ε.Ε. και θα πρέπει να αντικατασταθεί «από κάποιον που συμπαθεί τη Βρετανία».
Ο Verhofstadt - πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου - είπε: «Ας σταματήσουμε κι από τις δύο πλευρές της Μάγχης την ομαδική κατάθλιψή μας, ας σταματήσουμε την πολιτική της διαίρεσης κι ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία, όχι για να σκοτώσουμε την Ευρώπη όπως επιθυμούν κάποιοι από εσάς αλλά, για να επανεπινοήσουμε την Ευρώπη».
Ο Verhofstadt θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, εκκινώντας τις διετείς διαπραγματεύσεις περί του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης