Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι ειδικοί προειδοποιούν - Τα αρνητικά επιτόκια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Bloomberg: Οι ειδικοί προειδοποιούν - Τα αρνητικά επιτόκια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
O John Taylor υποστηρίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν περισσότερο βλάψει παρά βοηθήσει
Η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων που έχει υιοθετηθεί από την Τράπεζα της Ιαπωνίας αλλά και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, επισημαίνει ο John Taylor, ο δημιουργός του ομώνυμου κανόνα για την καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής.
«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι, κατά την άποψη μου, τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να μην έχουν βοηθήσει αλλά να έχουν βλάψει» λέει ο Taylor στο Bloomberg.
Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική της χρέωσης των τραπεζών για ένα μέρος των αποθεματικών τους συμπιέζει τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων.
«Τα μάκρο μοντέλα που έχουμε δεν ενσωματώνουν πραγματικά τη συμπεριφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Οπότε είναι δύσκολο να δώσουμε ένα μέγεθος σε αυτό», είπε ο Taylor.
Ενώ κάποιες εταιρείες μπορεί να ενισχύσουν τις επενδύσεις, άλλες θα μπορούσαν να τις συγκρατήσουν και θα μπορούσαν να επηρεαστούν τα επιτόκια καταθέσεων» υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο Taylor υπογράμμισε τη σημασία της αλλαγής πολιτικής από τις κυβερνήσεις.
«Άλλες πολιτικές κυβερνήσεων πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι είχαν» είτε στην Ιαπωνία, είτε στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ επεσήμανε ο ίδιος.
Τα αρνητικά επιτόκια είχαν μεγάλη επίδραση στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, είπε ο Taylor.
«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό» είπε και πρόσθεσε «δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την οικονομία».
Πάντως, ο οικονομολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για μια εξίσωση που μετρά που θα πρέπει να θέσει το επιτόκιο της μια κεντρική τράπεζα βάσει του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, επέκρινε τους παγκόσμιους φορείς χάραξης πολιτικής για τον στόχο του 2% όσον αφορά στον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης