Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η υπερπροσφορά πετρελαίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2017

ΙΕΑ: Η υπερπροσφορά πετρελαίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2017
«Η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης σε Κίνα και Ινδία βρίσκεται σε ταλάντευση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προηγούμενων προβλέψεών της προχώρησε σήμερα Τρίτη (13/9) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μέσω της μηνιαίας έκθεσης που εξέδωσε, εκτιμώντας ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες, φτάνοντας μέχρι τα μέσα του 2017.
Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του Οργανισμού εμφανίζονταν αισιόδοξες ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πλέον εκτιμά ότι «φαίνεται πλέον να συμβαίνει το αντίθετο», καθώς «η ζήτηση επιβραδύνεται και τα αποθέματα αυξάνονται».
«Η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης σε Κίνα και Ινδία βρίσκεται σε ταλάντευση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός, καθιστώντας την αστάθεια στις ασιατικές χώρες ως την κύρια αιτία επιδείνωσης της κατάστασης στον ενεργειακό τομέα.
Παράλληλα, ο ΙΕΑ εκτιμάει ότι η επιβράδυνση στις ΗΠΑ, καθώς και οι οικονομικές ανησυχίες στις αναπτυσσόμενες ώρες συμβάλλουν επίσης στην εν λόγω εξέλιξη, γεγονός που ενδέχεται να καθηλώσει τις τιμές του μαύρου χρυσού κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.
Κύριοι λόγοι για την αστάθεια στις ασιατικές χώρες αποτελούν οι πρόσφατες πλημμύρες, οι οποίες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την εργοστασιακή χρήση πετρελαίου, καθώς και τη ζήτηση πετρελαίου για μεταφορές.
Αναλυτικότερα, ο ΙΕΑ μείωσε τις προβλέψεις για καθημερινή ζήτηση πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια το 2016, στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2017 μειώθηκαν κατά 200.000 βαρέλια.
Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω έκθεση αναμένεται να εντείνει τις επερχόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες στο Αλγέρι, όπου θα συζητηθεί ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης