Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒΒC: Μισό εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία

ΒΒC: Μισό εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία
Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με την εθνική εορτή της Καταλoνίας την Κυριακή (11/9)
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη την Κυριακή 11/9, μία μέρα διαδηλώσεων από τους Καταλανούς εθνικιστές, που εύχονται να αποσχιστούν από την Ισπανία, όπως μεταδίδει το BBC.
Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι 540 χιλιάδες άνθρωποι ήταν στη Βαρκελώνη, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε άλλες τέσσερις πόλεις της Καταλονίας.
Ο περιφερειακός πρόεδρος Carles Puigdemont είχε ζητήσει στήριξη για να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος.
Η Ισπανία αρνείται επίμονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο θέμα.
Διαχωρισμοί υπάρχουν επίσης και ανάμεσα σε αυτονομιστικά κινήματα στο κοινοβούλιο της Καταλωνίας, όπως το «Μαζί για τον Συνασπισμό του Ναι» και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα το CUP.
O Puigdemont που πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2016 θα πρέπει να περάσει και από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στις 28 Σεπτεμβρίου.
Ζητάει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την Ισπανία, αλλά έχει επισημάνει ότι η Καταλονία μπορεί να διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, αν αυτό είναι απαραίτητο.
Όταν οι Καταλανοί εθνικιστές έκαναν ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2014, το 80% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.
Την Κυριακή 11/9 ήταν η Diada, η εθνική μέρα της Καταλωνίας για την πτώση της Βαρκελώνης στον πόλεμο της διαδοχής στην Ισπανία το 1714, ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της.
«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα» είπε ο 58χρονος υπάλληλος γραφείου Xavier Borras που σκόπευε να παραστεί στη διαδήλωση της Βαρκελώνης με έναν φίλο του και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο».
Τα κόμματα της Ισπανίας με τα μεγαλύτερα ποσοστά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από δύο εθνικές εκλογές από τον Δεκέμβριο του 2015, έχουν δείξει λίγη συμπάθεια για τα καταλανικά παράπονα.
Η Καταλονία είναι μία περιοχή 7,5 εκ. ανθρώπων, που αντιπροσωπεύει το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας και συνεισφέρει το 19% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης