Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Dijsselbloem προειδοποιεί τις πολυεθνικές για νέα υπέρογκα πρόστιμα εάν φοροδιαφεύγουν εντός ΕΕ

Reuters: Ο Dijsselbloem προειδοποιεί τις πολυεθνικές για νέα υπέρογκα πρόστιμα εάν φοροδιαφεύγουν εντός ΕΕ
Amazon και McDonald's ερευνούνται από την Κομισιόν για φορολογικά ζητήματα στο Λουξεμβούργο και η Starbucks στην ολλανδία 
Ηχηρό μήνυμα προς τις πολυεθνικές ότι θα πρέπει πλέον να πληρώνουν τους φόρους τους έδτειλε ο επ[ικεφαλής του eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Στον απόηχο του προτοφανούς προστίμου των 13 δις ευρώ που καλείται να πληρώσει η αμερικανική πολυεθνική εταρεία Apple στην Ιρλανδία, οι Βρυξέλλες έχουν σκληρύνει τη στάση τους, με αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες, στοχεύοντας στη φορολογική δικαιοσύνη.
«Το μήνυμά μου σε όλες αυτές τις εταιρείες είναι ότι δίνουν τη λάθος μάχη. Πρέπει να προχωρήσετε, οι εποχές αλλάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, για τη συζήτηση των φορολογικών πολιτικών.
«Πρέπει να πληρώσετε τους φόρους σας με δίκαιο τρόπο.
Μέρος αυτών θα είναι στις ΗΠΑ και μέρος τους στην Ευρώπη. Ετοιμαστείτε για αυτό», διεμήνυσε ακόμη ο Jeroen Dijsselbloem στις πολυεθνικές, σύμφωνα με το Reuters.
Η Κομισιόν ερευνά ήδη τις φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών με αρκετές χώρες της ΕΕ, για να διαπιστώσει αν δίδεται παράνομη κρατική βοήθεια, με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.
Η Amazon και η McDonald's είναι αντικείμενο έρευνας της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες τους στο Λουξεμβούργο, ενώ η Starbucks έχει ήδη διαταχθεί να πληρώσει 30 εκατ. δολάρια στους Ολλανδούς.
Η Ολλανδία έχει ήδη προσβάλει την απόφαση της Κομισιόν, όπως σκοπεύει να κάνει και η Ιρλανδία για την απόφαση που αφορά την Apple, καθώς φοβούνται ότι θα υπονομευθεί η προσπάθειά τους να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας χαμηλή φορολόγηση.
Αν και ο Jeroen Dijsselbloem αναγνώρισε ότι η Κομισιόν ορθά ερεύνησε πιθανή παράνομη κρατική βοήθεια, πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η Ολλανδία έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το αν οι κανονισμοί εφαρμόζονται σωστά από την Κομισιόν.
Τον σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna.
«Συζητάμε για το παρελθόν, πράγματα που έγιναν πριν από 5-10 χρόνια και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ερμηνεία των κανονισμών», δήλωσε πριν από τη συνάντηση, σύμφωνα με το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης