Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup – Στο επίκεντρο οι δαπάνες των χωρών της Ευρωζώνης

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup – Στο επίκεντρο οι δαπάνες των χωρών της Ευρωζώνης
Ειδικά αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιούνται αποδοτικά
Στο θέμα των κρατικών δαπανών επικεντρώνεται το επίσημο κοινό ανακοινωθέν (link) των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών τους.
Όπως τονίζεται, οι δαπάνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη ζώνη του ευρώ όπου οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές αποτελούν βασικό θέμα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύεται και από τις από τις συντονισμένες προσπάθειες των κρατών.
Ειδικά αυτήν την περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιούνται αποδοτικά.
Ως αποτέλεσμα, το Eurogroup ζητά από τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις δαπανών.
Το Eurogroup έχει εξετάσει την εμπειρία αναφορικά με τις αξιολογήσεις των δαπανών στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και αλλού και σημείωσε ορισμένες αρχές που πρέπει να τηρηθούν εάν θέλουμε οι αξιολογήσεις δαπανών να έχουν την βέλτιστη επίδραση στην ποιότητα των δημόσιων δαπανών.
Στη συνέχεια αναφέρεται πως το Eurogroup εγκρίνει τις παρακάτω κοινές αρχές για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών μέσω της χρήσης των αξιολογήσεων δαπανών:

1. Ισχυρή και μόνιμη πολιτική δέσμευση σε υψηλή εθνικό επίπεδο, σε όλη την πορεία του σχεδίου, είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχή διεξαγωγή αξιολογήσεων δαπανών και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις
Η εφαρμογή των αξιολογήσεων δαπανών θα πρέπει να ακολουθήσει τις καλύτερες πρακτικές που περιλαμβάνουν:

(i) μια σαφή στρατηγική εντολή που να καθορίζει τους στόχους (πιθανώς συμπεριλαμβανομένων ποσοτικοποιημένων στόχων), το εύρος (ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε διάφορες πολιτικές( και ένα κέντρο συντονισμού,

(ii) την χρήση πιλοτικών προγραμμάτων για την οικοδόμηση εμπειρίας,

(iii) την παροχή επαρκών πόρων και πρόσβασης στα δεδομένα,

(iv) την χρήση κατευθυντήριων γραμμών για τη συνοχή στην παραγωγή διαγνώσεων, βασικών γραμμών, μεταρρυθμιστικών επιλογών και οδικού χάρτη εφαρμογής,

(v) την χρήση ανάλυσης βασισμένης σε γεγονότα που να συνδέει τις δαπάνες σε όλες τις δομές προϋπολογισμού και τις διοικητικές δομές, με τα αποτελέσματα της πολιτικής.

2. Επίβλεψη και επικοινωνία για την πρόοδο και την έκβαση των αξιολογήσεων, θα είναι τακτική και διάφανη.
Οι αξιολογήσεις δαπανών από μόνες τους θα πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητη εκ των υστέρων αξιολόγηση για να διδάσκει μαθήματα για μελλοντικές αξιολογήσεις.


3. Η φιλοδοξία και τα συμπεράσματα μιας αξιολόγησης δαπανών θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ετήσιο και τον πολυετή σχεδιασμό του προϋπολογισμού.

4. Το εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την αρχή της παρουσίασης τακτικά αξιολογήσεων δαπανών για να ενημερώνει τη λήψη αποφάσεων για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, το Eurogroup προσκαλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα εντός των συνηθισμένων διαδικασιών και μηχανισμών εποπτείας, με σκοπό να επιτραπεί περιοδική παρακολούθηση από το Eurogroup.
Επίσης για τον σκοπό αυτό, το Eurogroup καλεί όλες τις προπαρασκευαστικές επιτροπές και την Κομισιόν να αναπτύξουν ένα workstream με αντάλλαγμα τις καλύτερες πρακτικές και τα διδάγματα που διδάχθηκαν για τις αξιολογήσεις δαπανών που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Καταλήγοντας, το Eurogroup τονίζει πως θα επανεξετάζει την παραπάνω διαδικασία σε τακτική βάση, με αρχή από το α΄ εξάμηνο του 2017, με βάση τις περαιτέρω εμπειρίες που συγκέντρωσαν τα κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης