Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δίκη προσάγει η Ελβετία στέλεχος της UBS που πώλησε τραπεζικούς φακέλους στη Γερμανία

Σε δίκη προσάγει η Ελβετία στέλεχος της UBS που πώλησε τραπεζικούς φακέλους στη Γερμανία
Από τα κλεμμένα τραπεζικά στοιχεία που αγόρασε πολλάκις τα τελευταία χρόνια το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, φέρεται να έχει ανακτήσει φόρους 2,1 δισ. ευρώ
Η Ελβετία προσάγει σε δίκη ένα τραπεζικό στέλεχος της UBS, το οποίο κατηγορείται πως βοήθησε τη Γερμανία να στραφεί εναντίον εκατοντάδων φυσικών προσώπων και ιδρυμάτων που φοροδιέφευγαν, ανακτώντας φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο τραπεζίτης της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας φέρεται να πώλησε ψηφιακά δεδομένα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα οποία απεκάλυπταν τους τραπεζικούς φακέλους μερικών από τους πλουσιότερους Γερμανούς πολίτες, για τους οποίους η Γερμανία διέθετε υποψίες φοροδιαφυγής.
Η Ελβετία κατηγορεί τώρα τον άνδρα για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου, αλλά και για συμμετοχή του σε κατασκοπεία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι κατηγορίες εναντίον του τραπεζίτη είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε ρεπορτάζ των ελβετο-γερμανικών εφημερίδων Tages Anzeiger και Der Bund.
Σύμφωνα με αυτές, ο άνδρας κατηγορείται, ότι το 2012 πώλησε στοιχεία στο γερμανικό κρατίδιο για τους πλουσιότερους Γερμανούς πελάτες της UBS.
Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά σε 550 Γερμανούς πολίτες (φυσικά πρόσωπα), αλλά και σε 772 γερμανικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την Guardian, οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν πολλάκις αγοράσει κλεμμένα τραπεζικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια, τα οποία αφορούσαν σε πρόσωπα - φυσικά και νομικά - τα οποία επιχειρούσαν να φοροδιαφεύγουν μη δηλώνοντας τις καταθέσεις τους σε ελβετικές τράπεζες.
Από τα στοιχεία αυτά, το κρατίδιο φέρεται να έχει ανακτήσει φόρους 2,1 δισ. ευρώ.
Τόσο η UBS, όσο και άλλες ελβετικές τράπεζες, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με έρευνες ξένων κυβερνήσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αναζήτηση φοροφυγάδων.
Η Γερμανία επέβαλε στην UBS πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ, στην Credit Suisse πρόστιμο 150 εκατ. ευρώ και στην τράπεζα ιδιωτικής τραπεζικής της Ζυρίχης Julius Baer πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης