Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παρουσία του Barroso στην διοίκηση της Goldman πλήττει το κύρος της ΕΕ

Η παρουσία του Barroso στην διοίκηση της Goldman πλήττει το κύρος της ΕΕ
Ο Juncker δήλωσε τον Ιούλιο του 2016 σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι - αν τον πιστέψουμε - ότι ο ίδιος δεν θα έπαιρνε τη δουλειά που προσέφερε η Goldman Sachs στον Barroso
Το κύρος και την αξιοπιστία που προσπαθεί η Ε.Ε. να ανακτήσει στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών μετά το ευρωπαϊκό φιάσκο του Brexit, πλήττει ανεπανόρθωτα η προκλητική ανάληψη καθηκόντων στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Manuel Barroso, πράξη την οποία η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει ήδη επικρίνει δριμύτατα.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έξαλλοι με την απόφαση του Barroso, επί δεκαετία προέδρου της Κομισιόν μέχρι το 2014.
Πέρα από τη φραστική απόρριψη της στάσης του πρώην προέδρου της Κομισιόν και την εκστρατεία του προσωπικού αυτής για παραπομπή του στην επιτροπή ηθικής της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο νυν πρόεδρός της, Jean-Claude Juncker δεν φαίνεται να μπορούν να πράξουν τίποτα περισσότερο από το να κρατήσουν αποστάσεις από τον Barroso.
Η πρόσληψη του Barroso ως μη εκτελεστικού προέδρου του λονδρέζικου βραχίονα της Goldman Sachs με ειδικά καθήκοντα την παροχή συμβουλών επί της διαδικασίας του Brexit ανακοινώθηκε από την ίδια την αμερικανική επενδυτική τράπεζα μετά το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emily O'Reilly, έγραψε επιστολή στον Juncker, από τον οποίο ζητά - επικαλούμενη μεταξύ άλλων την εκστρατεία του προσωπικού της Ε.Ε. που συγκέντρωσε περισσότερες από 130 χιλ. υπογραφές - να συγκαλέσει ειδική συνεδρία εξέτασης της ηθικότητας των πράξεων του Barroso, να τροποποιήσει τον κώδικα συμπεριφοράς πρώην προέδρων της Κομισιόν ή να εκδώσει ειδικές οδηγίες στους διαπραγματευτές του Brexit από την ευρωπαϊκή πλευρά για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οποιαδήποτε επαφή τους με το πρώην αφεντικό τους.
Ο Juncker δήλωσε τον Ιούλιο του 2016 σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι - αν τον πιστέψουμε - ότι ο ίδιος δεν θα έπαιρνε τη δουλειά που προσέφερε η Goldman Sachs στον Barroso.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να απαγορεύει σε πρώην προέδρους της την ανάληψη αμφιλεγόμενων υπηρεσιών για περίοδο 18 μηνών μετά το πέρας της θητείας τους, όμως ο Barroso ανέλαβε τη θέση του στην Goldman Sachs 20 μήνες μετά την αποχώρησή του από την κεφαλή της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης