Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): «Γαλήνιος» για τις αποφάσεις του μετά το δημοψήφισμα δηλώνει σε επιτροπή της Βουλής

Carney (BoE): «Γαλήνιος» για τις αποφάσεις του μετά το δημοψήφισμα δηλώνει σε επιτροπή της Βουλής
Η βρετανική οικονομία δεν υπέστη μετά το δημοψήφισμα το πλήγμα που ανέμενε η BoE, ενδεχομένως και λόγω της ίδιας της προνοητικότητας της BoE
Τις πρωτοβουλίες νομισματικής πολιτικής που έλαβε η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μετά το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016 - στο οποίο αποφασίστηκε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) - υπερασπίστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Καναδός διοικητής της BoE, Mark Carney.
Ο Carney κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία ανέφερε, ότι «λαμβάνοντας υπ'όψιν όλα τα γεγονότα μετά το δημοψήφισμα, μετά το απόγευμα της 23ης [Ιουνίου 2016], είμαι απολύτως γαλήνιος» για τις κρίσεις των αξιωματούχων της BoE, περιλαμβανομένων αυτών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής MPC.
Ο διοικητής της BoE δέχθηκε τις επικρίσεις ορισμένων μελών της επιτροπής, ότι υπερέβαλε στις προειδοποιήσεις του προς τους Βρετανούς πριν το δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο περί δυσμενών οικονομικών συνεπειών σε περίπτωση Brexit.
Ο ίδιος επέμεινε, ότι το δημοψήφισμα αντιπροσώπευε έναν σημαντικό κίνδυνο για τη νομισματική πολιτική που ακολουθούσε η BoE, με βάση «το μεγάλο εύρος των δεδομένων, την αντίδραση της βρετανικής οικονομίας, την κατεύθυνση που έλαβαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και τα εμπορικά ακίνητα και όλα αυτά εν σχέσει με την προσαρμοστικότητα του καταναλωτικού τομέα».
Η Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου θα εξετάσει ενδελεχώς αν η ποσοτική χαλάρωση και η μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2016 η BoE ήταν η κατάλληλη αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αν ο Carney βιάστηκε ή έλαβε αποφάσεις υπερβολικές για την περίσταση.
Η συζήτηση πραγματοποιείται, καθώς η βρετανική οικονομία δεν υπέστη μετά το δημοψήφισμα το πλήγμα που ανέμενε η BoE, ενδεχομένως και λόγω της ίδιας της προνοητικότητας της BoE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης