Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαφωνία Ελλάδας - δανειστών «βλέπει» η Eurasia Group – «Επόμενος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης»

Διαφωνία Ελλάδας - δανειστών «βλέπει» η Eurasia Group – «Επόμενος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης»
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, πολύ σύντομα, πιθανότατα στις αρχές του χρόνου»
Διαφωνία και τελικά ρήξη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών «βλέπει» το think tank Eurasia Group, τολμώντας μάλιστα να προβλέψει πως επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, πολύ σύντομα, πιθανότατα στις αρχές του χρόνου», αναγράφεται.
Μέσω του σχετικού σημειώματος (το επιμελείται ο Mutjaba Rahman) για την Ελλάδα με τίτλο «Η μέρα της μαρμότας», η Eurasia επικαλείται τη χθεσινή δημοσκόπηση (link) του ΠΑΜΑΚ που δίνει «αέρα» 10 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως τα αποτελέσματα συνδέονται με τις λανθασμένες τακτικές και τη δυστοκία της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το think tank διαπιστώνει σοβαρή καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που απαιτούνται.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει πολύ πίσω στο πρόγραμμα αφού κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων», επισημαίνοντας πως η ολοκλήρωση τους έπρεπε να ήταν γεγονός εδώ και δύο μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
«Η Γερμανία είναι ενοχλημένη από την έλλειψη προόδου στο θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διαβάζει λάθος (ή να μην ενδιαφέρεται για) το πολιτικό κλίμα στο Eurogroup.
Η τακτική του είναι πολιτικά αφελής.
Το μόνο που κάνει είναι να σηματοδοτεί προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θέλει να σταματήσεις τις μεταρρυθμίσεις μόλις τελειώσει το πρόγραμμα το 2018», υποστηρίζει ο κ.Rahman, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στην πρόσφατη διαφωνία μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν για τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά της Eurasia πως η λάθος τακτική του ΣΥΡΙΖΑ «διευκολύνει τους δανειστές να κρύψουν τις διαφορές τους και να κατηγορήσουν την Αθήνα», κάτι που συμβάλλει στην καθυστέρηση συμφωνίας μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Βερολίνου για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Επίσης, ως «μετέωρη» χαρακτηρίζει το think tank τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως θα εξαρτηθεί και από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους:
«Αν το ΔΝΤ επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων απομείωσης του χρέους τώρα, οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να προχωρήσουν χωρίς αυτό».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος προβλέπει πως η ρήξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο και το ΔΝΤ θα έρθει το α’ 3μηνο του 2016, όταν η Ελλάδα «θα έχει ανάγκη από χρήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης