Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη δημιουργία Ταμείου «για τις χρηματοοικονομικές κρίσεις» θα εξετάσει το Eurogroup

Τη δημιουργία Ταμείου «για τις χρηματοοικονομικές κρίσεις» θα εξετάσει το Eurogroup
Η ύπαρξη μιας δημοσιονομικής ικανότητας θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα
Τη δημιουργία Ταμείου για τις χρηματοοικονομικές κρίσεις στην Ευρωζώνη θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών που θα παρευρεθούν στο Eurogroup, στις 9-10/9.
Την είδηση μετέφερε το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεση του το σχετικό έγγραφο που συνέταξε η σλοβενικής προεδρίας.
Το έγγραφο αναφέρει πως πλέον η Ευρωζώνη στερείται δύο βασικών χαρακτηριστικών.
Το πρώτο είναι ένα σύστημα ασφάλισης από τις χώρες που είναι οικονομικά ισχυρότερες σε αυτές που βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίση, ενώ το δεύτερο είναι ένα σύστημα σταθεροποίησης που θα επιτρέπει την απορρόφηση εξωτερικών σοκ.
Οι παραπάνω δύο ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν με τη δημιουργία «δημοσιονομικής ικανότητας» (fiscal capacity).
«Η ύπαρξη μιας δημοσιονομικής ικανότητας θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει σε μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές», αναγράφει η προεδρία της Σλοβενίας, συμπληρώνοντας:
«Η ιδέα μιας τέτοιας ικανότητας βρίσκεται στο επίκεντρο από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους, το 2012, και αποτελεί μέρος των σχεδίων για περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, θα μπορούσε να βελτιωθεί και η συμμόρφωση των χωρών στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., διότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που τηρούν τους κανόνες και δεν θα αναπτύσσουν μακροοικονομικές ανισορροπίες».
Από την πλευρά του το Reuters προσθέτει πως το Ταμείο θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός ευρωπαϊκού σχήματος οικονομικής ασφάλισης για την ανεργία, για παράδειγμα οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε περιόδους οικονομικής ευημερίας να δαπανούν χρήματα για να καλύπτουν ελλείμματα σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.
Η χρηματοδότηση στο Ταμείο θα μπορούσε να γίνεται, σύμφωνα με το Reuters, με ετήσιες εισφορές των κρατών – μελών ή μέσω της συγκρότησης επενδυτικού ταμείου για την χρηματοδότηση πανευρωπαϊκών έργων υποδομής, όπως συμβαίνει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης