Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Έχουν περάσει 2 μήνες και σχέδιο δεν υπάρχει - Ποιες υποσχέσεις αθετήθηκαν

Brexit: Έχουν περάσει 2 μήνες και σχέδιο δεν υπάρχει - Ποιες υποσχέσεις αθετήθηκαν
Προς το παρόν, η βρετανική οικονομία φαίνεται ανθεκτική
Αν και έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει όσον αφορά στις σχέσεις της χώρας με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους.
Η πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένη να πετύχει «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» για το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή για τους «δύσκολους καιρούς που έρχονται» για τη βρετανική οικονομία.
Το σύνθημά της May «Το Brexit σημαίνει Brexit» δεν αποκαλύπτει πολλά.
Το σύνθημα έχει σχεδιαστεί για να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους Brexit ότι η May δεν θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Η Βρετανία ελπίζει να χρησιμοποιήσει το Brexit ως μια ευκαιρία για να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.
Αλλά έχει αρχίσει να φαίνεται ότι δεν πρόκειται για απλή υπόθεση.
Στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Κίνα, η May δήλωσε ότι μια σειρά από χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, του Μεξικού και της Σιγκαπούρης- έχουν εκφράσει την επιθυμία να κλείσουν συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN money, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα απειροελάχιστο τμήμα του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Βρετανίας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την έξοδο της χώρας από την μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας που δήλωσε ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα μπορούσε να «διώξει» τις ιαπωνικές εταιρείες από τη Βρετανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama δήλωσε ότι η οριστικοποίηση μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, όχι μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν

Ωστόσο, η May έχει ήδη αθετήσει δυο υποσχέσεις της.
Πρώτον, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορίσει τη μετανάστευση
Δεύτερον, ότι η έξοδος από την ΕΕ θα επιφέρει περισσότερα χρήματα στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας.
Αν και η May δεν συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, ωστόσο ορισμένοι από τους βασικούς της υπουργούς, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson, ήταν.

Ανθεκτική η οικονομία, προς το παρόν

Εν τω μεταξύ, η βρετανική οικονομία δεν έχει δείξει πολλά σημάδια κατάρρευσης.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πετσοκόψει τα επιτόκια και αναβίωσε το πρόγραμμα κινήτρων της, ενώ η May έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πάρει μέτρα σχετικά με τη λιτότητα για να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύονται και η ανεργία μειώθηκε τον Ιούλιο.
Τέλος ανέκαμψε και η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών τον Αύγουστο, μετά από μια μεγάλη πτώση τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης