Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η κατάρρευση της Monte Paschi θα παρασύρει όλες τις τράπεζες της Ιταλίας

Bloomberg: Η κατάρρευση της Monte Paschi θα παρασύρει όλες τις τράπεζες της Ιταλίας
Η διάσωση των ιταλικών τραπεζών στο επίκεντρο του φόρουμ στη λίμνη Κόμο
Στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
Αν και η διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα του φόρουμ, ωστόσο τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi όσο και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την απειλή που προκύπτει.
«Η επιτυχία του σχεδίου διάσωσης της Monte Paschi είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση όλου του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία» δήλωσε ο Giovanni Bossi, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Banca Ifis.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει μια αποτυχία της αναδιάρθρωσης της που θα μπορούσε να επηρεάσει την άποψη των επενδυτών για τις ιταλικές τράπεζες» είπε ο ίδιος.

Η Monte Paschi

Το ίδρυμα που ιδρύθηκε στη Σιένα τον 15ο αιώνα παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ είναι μέσω ενός νέου σχεδίου για την αποκατάσταση της κερδοφορίας.
Στο επίκεντρο είναι η ανάγκη της Monte Paschi για ακόμα περισσότερα μετρητά.
Σύμφωνα με τον Corrado Passera (πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo SpA) το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.
«Η Μοnte Paschi αντιπροσωπεύει την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας», είπε σε συνέντευξή του το Σάββατο (3/9/2016).
«Αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν πετύχει, υπάρχει ο κίνδυνος ενός ντόμινο σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας» επεσήμανε ο ίδιος.

Το πολιτικό κόστος

«Έχω αποκλείσει μια αποτυχία, επειδή η Ιταλία δεν μπορεί να πληρώσει το κοινωνικό και πολιτικό κόστος ενός τέτοιου γεγονότος», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε «είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει ως επενδυτής της έσχατης ανάγκης, αν χρειαστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης