Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Η Ιαπωνία παρουσίασε ένα 15σέλιδο κείμενο για τις συνέπειες του Brexit στη Σύνοδο των G20

Sky News: Η Ιαπωνία παρουσίασε ένα 15σέλιδο κείμενο για τις συνέπειες του Brexit στη Σύνοδο των G20
Η Ιαπωνία παρουσίασε και μία 15σέλιδη λίστα με τον τίτλο «Το μήνυμα της Ιαπωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ»
Στο ξεκίνημα της Συνόδου των G20 η ιαπωνική κυβέρνηση έκανε μία κίνηση άνευ προηγουμένου προειδοποιώντας για μία σειρά επώδυνων επιδράσεων αν το Βrexit οδηγήσει στην απώλεια των προνομίων της ενιαίας αγοράς, γράφει το Sky News.
Mία ομάδα της ιαπωνικής κυβέρνησης που έχει εξειδικευτεί στο Brexit, παρουσίασε τις απόψεις πολλών ιαπωνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τράπεζες και φαρμακευτικές εταιρίες.
Παρουσίασε και μία 15σέλιδη λίστα με τον τίτλο «Το μήνυμα της Ιαπωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ» που περιγράφει τις συνέπειες από το Brexit, αν δεν γίνουν κάποια προαπαιτούμενα.
Οι μισές από τις ιαπωνικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι στη Βρετανία, με εταιρίες όπως η Nissan, η Honda, η Μitsubishi, η Nomura και η Daiwa.
«Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις στα κεντρικά της Βρετανίας μπορεί να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, αν οι νόμοι της ΕΕ πάψουν να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του» συνοψίζει η αναφορά.
«Το γεγονός ότι ιαπωνικές επιχειρήσεις πήγαν στη Βρετανία μετά από πρόσκληση και της κυβέρνησης μας κάνει να ζητήσουμε να ενημερωθούμε επίσημα για το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις» αναφέρει επίσης το κείμενο.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι επιχειρήσεις θα πληγούν σε περίπτωση Brexit, ενώ η αναφορά επισημαίνει ότι πλήγμα θα υπάρχει και στις εξαγωγές από τη Βρετανία προς τρίτες χώρες, εξαιτίας των εμπορικών προνομίων που έχει η ενιαία αγορά της ΕΕ.
«Το Βrexit θα καταστήσει αυτά τα προϊόντα μη ικανά να ανταποκριθούν στους κανόνες, όπως τα προϊόντα της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εταιρίες δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν το όφελος της ελεύθερης αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ» επισημαίνει το κείμενο.
Ζητάει επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την πρόσβαση στους εργάτες από την ΕΕ, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας θα μπορούσε να υποφέρει από μία μεγάλη αναταραχή, αν οι πολίτες της δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να μείνουν στη Βρετανία.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται και ότι οι τράπεζές της θα απομακρύνουν τα κεντρικά τους από το Λονδίνο, αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αποτύχουν να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές υπηρεσίες θα μπορούν ελεύθερα να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Αυτή η ανησυχία έχει ήδη επισημανθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Ανάλογες θα είναι οι επιδράσεις και στη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς πολλές φαρμακευτικές ιαπωνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, επειδή εκεί βρίσκεται η ΕΜΑ.
Αν μεταφερθεί, όμως, σε άλλη χώρα της ΕΕ, τότε θα οδηγήσει τις ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρίες να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe είχε εν μέρει προειδοποιήσει για όλα αυτά σε κοινή συνέντευξή του με τον David Cameron.
Αξιωματούχοι της Βρετανίας δήλωσαν έκπληκτοι που η Ιαπωνία επέλεξε να δημοσιοποιήσει στη Σύνοδο G20 αυτή τη λίστα με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της.
Η Theresa May θα συναντηθεί με τον Abe αργότερα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης