Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Κίνα θέλει να μην παρεκκλίνει η Σύνοδος των G20 από καθαρά οικονομικά θέματα

Reuters: Η Κίνα θέλει να μην παρεκκλίνει η Σύνοδος των G20 από καθαρά οικονομικά θέματα
Δεν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τις εντάσεις στη Νότια Θάλασσα της Κίνας
H παγκόσμια ομοσπονδία απειλείται από την άνοδο του προστατευτισμού και από την υψηλή μόχλευση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, Χi Jinping, στο άνοιγμα της διήμερης Συνόδου των G20, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η προειδοποίησή του έγινε την Κυριακή 4/9 μετά τις διμερείς συζητήσεις με τον Barack Obama, ο οποίος τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά εποικοδομητικές», αλλά παρόλα αυτά απέτυχαν να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά όσον αφορά τις εντάσεις στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Μετά το Brexit, οι ηγέτες των G20 θέλουν να υπερασπιστούν το ελεύθερο εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση απέναντι στον απομονωτισμό.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει σε οριακό σημείο» επισήμανε ο Xi μπροστά στην υποτονική ζήτηση, στην αστάθεια των αγορών και το αποδυναμωμένο εμπόριο.
«Τομείς που καθοδηγούσαν την ανάπτυξη στον προηγούμενο γύρο της τεχνολογικής προόδου έχουν ξεθωριάσει, ενώ ένας νέος γύρος τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης δεν έχει πάρει ακόμα το μομέντουμ» υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος.
Οι χώρες των G20 θα πρέπει να συμφωνήσουν στο τέλος της Συνόδου σε όλα τα πολιτικά και νομισματικά μέτρα και τις δημοσιονομικές προσαρμογές που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Koichi Hagiuda.
O Χi ζήτησε από τους G20 τα λόγια τους να συνάδουν με τις πράξεις τους.
«Πρέπει να μετατρέψουμε την G20 σε μία ομάδα δράσης και όχι σε ένα μαγαζί που απλά λέγονται λόγια» δήλωσε με νόημα.
Αλλά κάποιοι από τους ηγέτες των G20 έχουν αρχίσει να διαφωνούν για θέματα εμπορίου, επενδύσεων, φορολογικής πολιτικής και βιομηχανικής επάρκειας.
Την Κυριακή 4/9 ο Xi κάθισε στο τραπέζι με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, και του είπε ότι ελπίζει πως η Αυστραλία θα συνεχίσει να είναι ένα καθαρό περιβάλλον με διαφάνεια και προβλέψιμη πολιτική για τους ξένους επενδυτές.
Η Κίνα είχε εξοργιστεί όταν η Αυστραλία είχε μπλοκάρει την πώληση του μεγαλύτερου ενεργειακού δικτύου ύψους 7,7 δισ. δολ. σε Κινέζους επενδυτές.
Η Κίνα κατηγόρησε την Αυστραλία για προστατευτισμό στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γιατί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ κάνει εποπτικές πτήσεις πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Την ίδια στιγμή ο Jean Claude Juncker είπε ότι η Κίνα πρέπει να φτιάξει έναν μηχανισμό για να ελέγξει τη βιομηχανική  υπερεπάρκειά της, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο η Ευρώπη να έχει χάσει τόσες θέσεις εργασίας στον τομέα του χάλυβα τα τελευταία χρόνια.
«Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά ιδιαίτερα ένα στοιχείο της Κίνας» ανέφερε ο Juncker σε συνέντευξη τύπου.
Το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit απασχόλησε επίσης τη Σύνοδο, με τον Obama να υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος πολιτικός, εμπορικός και στρατιωτικός σύμμαχός της, θα σταθεί στο πλευρό της.
Ο Juncker υποστήριξε ότι αν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της.
Ο Turnbull ανέφερε από την πλευρά του ότι το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Βρετανία θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν η τελευταία αποχωρήσει από την ΕΕ.
Στις βραδινές συζητήσεις του Σαββάτου 3/9 με τον Xi Jinping, ο Obama ζήτησε από την Κίνα να σεβαστεί τις νομικές υποχρεώσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διασφαλίζει την κυριαρχία της και τα ναυτικά της δικαιώματα σε αυτά τα νερά.
Αλλά η Κίνα θέλει η Σύνοδος να εστιάσει σε οικονομικά θέματα και να μην παρεκκλίνει από αυτά.
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν, λοιπόν, μεταξύ άλλων να μην κάνουν υποτιμήσεις νομισμάτων για ανταγωνισμό και να μην εμποδίζουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για ξένες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες.
Ο Obama θέλει τους τελευταίους πέντε μήνες της θητείας του να βάλει τη σφραγίδα του στα θέματα του Ειρηνικού δίνοντας τον τόνο και στον διάδοχό του.
«Οι διμερείς συζητήσεις που είχαμε ήταν πολύ εποικοδομητικές και θα συνεχίσουμε με στόχο ευρύτερες συνεργασίες» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στη Hangzhou και σε πολλά σημεία μοιάζει με πόλη φάντασμα λόγω της Συνόδου των G20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης