Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Η T. May θα χρησιμοποιήσει την G20 για να δείξει ότι η Βρετανία παραμένει ένας παγκόσμιος εμπορικός εταίρος

Sky News: Η T. May θα χρησιμοποιήσει την G20 για να δείξει ότι η Βρετανία παραμένει ένας παγκόσμιος εμπορικός εταίρος
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, είπε ότι η χώρα της θα παραμείνει ένας «παγκόσμιος ηγέτης» για το ελεύθερο εμπόριο και μετά το Brexit
Για μία χρυσή εποχή στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας έκανε λόγο η Theresa May προσερχόμενη στη Σύνοδο G20, όπως αναφέρει το Sky News.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε επίσης ότι η χώρα της θα παραμείνει ένας «παγκόσμιος ηγέτης» για το ελεύθερο εμπόριο και μετά το Brexit.
Μιλώντας στο αεροδρόμιο Heathrow πριν επιβιβαστεί στο σκάφος της RAF για να μεταβεί στην πόλη της ανατολικής Κίνας Hangzhou δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το μήνυμα εν όψει G20 είναι ότι η Βρετανία είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, ως μία χώρα καθαρή, έμπιστη και εξωστρεφής που θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο».
Πριν τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Xi Jinping είπε τα εξής:
«Είναι μία χρυσή εποχή για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας και ένα από αυτά που θα κάνω στην G20 είναι να μιλήσω με τον πρόεδρο Xi για το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη στρατηγική συνεργασία που έχουμε».
«Αλλά θα μιλήσω και με άλλους ηγέτες για το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το παγκόσμιο εμπόριο, γιατί η φιλοδοξία μου είναι να γίνει η Βρετανία ένας παγκόσμιος ηγέτης για το ελεύθερο εμπόριο» συμπλήρωσε η ίδια επισημαίνοντας ότι θα εστιάσει στο πώς η χώρα της θα εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες μετά το Brexit.
Η πρωθυπουργός ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο, όπου μεταξύ άλλων ηγετών θα μιλήσει και με τον Barack Obama, για να δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας διπλωματικός και εμπορικός εταίρος και μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Αν και θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κινέζο πρόεδρο Xi, η May δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να κάνει ανακοίνωση για το Hinckley Point, ένα πρότζεκτ που βασίζεται σε μία κρατική πυρηνική εταιρία του Πεκίνου.
Η Μay θα μιλήσει με τον Xi τη Δευτέρα 5/9 μετά το τέλος της Συνόδου των G20.
Aν και η απόφαση για τη συνέχεια του πρότζεκτ στο Hinckley Point αναμένεται αργότερα τον Σεπτέμβριο, Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε αυτή τη συνάντηση.
Αυτό έχει εντείνει τη φημολογία ότι το σχέδιο θα εγκαταλειφθεί ή, θα αλλάξει.
Η γαλλική ενεργειακή εταιρία EDF με την υποστήριξη της China General Nuclear αναμένεται να κατασκευάσει τον αντιδραστήρα των 18 δισ. στερλινών, αλλά η May έχει διατάξει να καθυστερήσει η τελική απόφαση, γιατί έχει ανησυχίες για θέμα ασφαλείας από την κινέζικη εμπλοκή και για το υψηλό κόστος ενέργειας από τον εν λόγω σταθμό.
Η May θα έχει και την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Vladimir Putin στην οποία αναμένεται να υιοθετήσει μία προσέγγιση σκληρής δέσμευσης σε επίπεδο κορυφής με τη Μόσχα.
Θα συναντήσει επίσης και τον Ινδό ομόλογό της Νarendra Modi με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών να κυριαρχούν στην ατζέντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης