Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Για θέματα ασφάλειας και για τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ μίλησαν Obama και Xi

Reuters: Για θέματα ασφάλειας και για τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ  μίλησαν Obama και Xi
Ο Obama και ο Xi συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G20
(upd) Στην τελευταία του παρουσία σε G20 o Barack Obama θέλει ειλικρινείς συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping για διμερή θέματα, όπως η ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ναυτικές ανησυχίες, μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει την επείγουσα ανάγκη να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή και να ζητήσει από τους άλλους ηγέτες να ασκήσουν δημοσιονομική πολιτική για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Κατά τη συνάντησή του με τον Xi, o Obama είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι «θέλω να έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες σε ό,τι έχουμε διαφορές, όπως τα ναυτικά θέματα, το διαδίκτυο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τους τελευταίους μήνες η Κίνα εγείρει αξιώσεις και διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και μάλιστα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για μία απόφαση σε βάρος της από δικαστήριο στη Μανίλα για το συγκεκριμένο θέμα.
Όσον αφορά το διαδίκτυο και τις ανησυχίες για χακάρισμα και κατασκοπία από την Κίνα, που έχουν αναγκάσει τεχνολογικές εταιρίες να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, επίσης έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών.
«Προσδοκώ σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα κοινά μας συμφέροντα για να προωθήσουμε την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια από τη χερσόνησο της Κορέας μέχρι την καταπολέμηση του ISIS» ανέφερε ο Obama.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, τη διατήρηση της ειρήνης και τη βοήθεια στους πρόσφυγες.
«Βάζουμε τις βάσεις για να έχει η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ μία δυνατή και εποικοδομητική σχέση με την Κίνα» συμπλήρωσε ο Obama.
Ο Χi είπε από την πλευρά του στον Αμερικάνο πρόεδρο ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να συμβάλλουν για μία επιτυχημένη G20, να τονώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη.
«Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μέσω διαδικτύου, στη διαχείριση της επιδημίας του Έμπολα και στη συμφωνία για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν» αποφάνθηκε ο Xi.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα είχαν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τον περιορισμό των εκπομπών που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πλέον, η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του 2016.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama είπε στον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping ότι θα έχουν ειλικρινείς συνομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ναυτικά θέματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Obama και ο Xi συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G20, που διεξάγεται στην πόλη της ανατολικής Κίνας Hangzhou.

(Πρώτη ενημέρωση 16:49, Σαββάτο 3 Σεπτεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης