Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσιοποίηση κερδών και φόρων ανά χώρα δραστηριοποίησης εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση για τις πολυεθνικές

Δημοσιοποίηση κερδών και φόρων ανά χώρα δραστηριοποίησης εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση για τις πολυεθνικές
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός με την υπόσχεση ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλλει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των χωρών στις οποίες διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τα κέρδη τους σε κάθε μία εξ αυτών και τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδος Guardian, η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να διαθέτει την υποστήριξη 60 Βρετανών βουλευτών από πολλά κόμματα - μεταξύ άλλων του σκιώδους υπουργού Οικονομικών, John McDonnell - οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να συμφωνήσει επί της αρχής οι ανωτέρω πληροφορίες να αποδεσμευτούν από το απόρρητο της βρετανικής φορολογικής αρχής, HMRC.
Το ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια μετά την πολύκροτη απόφαση επιβολής προστίμου 13 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Apple, η οποία οφείλει να επιστρέψει φορολογικές ελαφρύνσεις που της προσέφερε η Ιρλανδία, που κρίθηκαν παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις.
Οι Βρετανοί βουλευτές που υποστηρίζουν την επιβολή μεγαλύτερης διαφάνειας στις φορολογικές υποθέσεις των βρετανικών πολυεθνικών εταιρειών - που λειτουργούν, δηλαδή, σε περισσότερες από μία χώρες - θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει την αναγκαία δημόσια πληροφόρηση για τη δραστηριοποίησή τους ανά χώρα.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη σχετική τροπολογία που έχει προταθεί, ενώ υπενθυμίζεται, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός με την υπόσχεση ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή.
Πάντως, το ίδιο το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει μεταξύ άλλων την τιμωρία όσων υπόχρεων σε βρετανικό φόρο φοροαποφεύγουν μέσω υπεράκτιων δικαιοδοσιών, δίνοντάς τους προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 για να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αντιμετωπίζοντας πρόστιμο 200% του αρχικώς οφειλόμενου φόρου, σε διαφορετική περίπτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης