Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες βολές Stiglitz κατά της «ανέντιμης» Apple και του «εντελώς ανεύθυνου» Tim Cook

Νέες βολές Stiglitz κατά της «ανέντιμης» Apple και του «εντελώς ανεύθυνου» Tim Cook
Ο Stiglitz υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εναρμονίσουν τους φορολογικούς κανόνες τους
Νέες βολές κατά της «ανέντιμης» Apple και του «εντελώς ανεύθυνου» Tim Cook εξαπέλυσε σήμερα, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ο Stiglitz τόνισε ότι η απόφαση της Κομισιόν ότι η Apple πρέπει να καταβάλει στην Ιρλανδία δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους δεν είναι ούτε τιμωρητική, ούτε άδικη.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό οικονομολόγο, η Κομισιόν είχε δίκιο που κατέληξε σε αυτή την απόφαση, που ο ίδιος στηρίζει.
«Το θεμελιώδες σημείο είναι ότι η Apple απερίφραστα προσπαθούσε να αποφύγει τους φόρους και το έκανε αυτό με ανέντιμο τρόπο, με τη συνενοχή της ιρλανδικής κυβέρνησης, προσποιούμενοι ότι τα χρήματα, τα κέρδη, τα δισεκατομμύρια των κερδών που είχε, ήταν στην πραγματικότητα κέρδη μιας ιρλανδικής εταιρείας που καταχωρήθηκε στον κυβερνοχώρο και ως εκ τούτου δεν πρέπει να πληρώνει φόρους.
Όλοι μπορούν να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα, για μια απόπειρα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγή, ονομάστε της όπως θέλετε», είπε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
Ο Stiglitz χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Tim Cook, διευθύνοντα συμβούλου της Apple, «εντελώς ανεύθυνη» και υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εναρμονίσουν τους φορολογικούς κανόνες τους.
«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτική οντότητα μόνο αν το κάθε κράτος-μέλος δε λαμβάνει δράσεις που μπορούν να βλάψουν τις άλλες χώρες», σημείωσε ο Stiglitz, ενώ προσέθεσε πως «αυτό που η Ιρλανδία έκανε ήταν να βλάπτει άλλες χώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης