Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ στη Βρετανία μέσω της Apple ενόψει του Brexit

Bloomberg: Το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ στη Βρετανία μέσω της Apple ενόψει του Brexit
Η απόφαση κατά του αμερικανικού κολοσσού μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Βρετανίας
Η απόφαση της Κομισιόν κατά της Apple (από την οποία ζητά να επιστρέψει στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ) φαίνεται πως ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΕ ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το Brexit ήθελε να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στη Βρετανία σχετικά με το ρόλο που θα μπορεί να παίξει στην ενιαία αγορά.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η ΕΕ πήγε εκεί που οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να πατήσουν και απέδειξε ότι είχε επιρροή ακόμα κι όταν πρόκειται για επιχειρηματικούς γίγαντες.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση προς το Ηνωμένο Βασίλειο ότι περιπολεί τους όρους πρόσβασης στους μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο.
Μια τέτοια απόφαση για έναν επιχειρηματικό κολοσσό του μεγέθους της Apple, δίνει μια ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να μετατραπεί σε φορολογικός παράδεισος για τις πολυεθνικές σε ένα κόσμο μετά το Brexit.
«Οι κανόνες της ΕΕ δεν θα είναι δεσμευτικοί απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γιώργος Πετρόπουλος, ερευνητής στο Bruegel.
«Θα προτιμήσουν οι επιχειρήσεις από την Ιρλανδία να μετακινηθούν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει εξουσία για τις διώξει;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να βρει τρόπους για το πως μπορεί να συμμετέχει στην ενιαία αγορά ως αουτσάιντερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης