Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» ΕΕ - ΗΠΑ για τα 13 δισ. από φόρους της Apple - Αμερικανικά πυρά κατά Κομισιόν

«Πόλεμος» ΕΕ - ΗΠΑ για τα 13 δισ. από φόρους της Apple - Αμερικανικά πυρά κατά Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τον αμερικανικό κολοσσό να επιστρέψει στην Ιρλανδία φόρους 13 δισ. ευρώ
Ένας είδος πολέμου φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν με την οποία ζητάει από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία αναδρομικούς φόρους 13 δισ. ευρώ.
«Οι δράσεις της ΕΕ σχετικά με την Apple θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής.
Στον αντίποδα, όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz υποστηρίζει ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Μάλιστα, όπως έγραψε στο twitter καμία εταιρεία όσο μεγάλη κι αν είναι δεν πρέπει να αποφεύγει τους φόρους.
Από την πλευρά του πάντως, ο αμερικανικός κολοσσός απαντάει στην απόφαση της Κομισιόν τονίζοντας ότι θα ασκήσει έφεση αλλά και ότι τίθενται σε κίνδυνο οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Η απόφαση της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολ.
Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Επισημαίνεται ότι ποσό αυτό είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί εάν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.
«Η Apple, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%» προσθέτει η Επιτροπή.

Διαφωνεί η Ιρλανδία

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία εξέφρασε την έντονη διαφωνία της σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν.
Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια.
«Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Michael Noonan στη δήλωση που εξέδωσε.
«Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση.
Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας, για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών» αναφέρει ο ίδιος.

Η απάντηση της Apple

Από την πλευρά της, η Apple, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την κατηγορεί ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της εταιρείας στην Ευρώπη και να ανατρέψει το διεθνές φορολογικό σύστημα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοεί τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και ανατρέπει το διεθνές φορολογικό σύστημα» αναφέρει η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση.
Το πρόβλημα της Κομισιόν -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- δεν σχετίζεται με το πόσα χρήματα πληρώνει σε φόρους η Apple, αλλά «έχει να κάνει με το ποια κυβέρνηση εισπράττει τα χρήματα».
«Θα επηρεαστούν σημαντικά και βλαβερά οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη» υποστηρίζει ο αμερικανικός κολοσσός.
«Η Apple τηρεί τον νόμο και πληρώνει το σύνολο των φόρων που οφείλει όπου δραστηριοποιείται.

Τα tweets του Schulz

Την απόφαση της Κομισιόν υπερασπίστηκε μέσω του twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.
Όπως σχολίασε ο ίδιος στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, «η απόφαση της Κομισιόν για την Apple είναι καλά θεμελιωμένη και δικαιολογημένη.
Καμία εταιρεία δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφεύγει φόρους, αντιθέτως μάλιστα».
Κι ο ίδιος συνεχίζει επισημαίνοντας ότι πίσω από την απόφαση της Κομισιόν δεν κρύβεται καμία προκατάληψη κατά των ΗΠΑ.
Πρόκειται απλά για την εφαρμογή των νόμων της ΕΕ που ισχύουν για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά.
«Καθήκον της ΕΕ είναι να εξασφαλίσει τη δικαιοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του μεγέθους του» υποστηρίζει ο Schulz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης