Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι τράπεζες ετοιμάζονται για ένα οικονομικό πυρηνικό χειμώνα

CNBC: Οι τράπεζες ετοιμάζονται για ένα οικονομικό πυρηνικό χειμώνα
Η πρόκληση για το 2016 είναι τίποτα σε σύγκριση με την κατάρρευση της Lehman Brothers, λέει στο αμερικανικό δίκτυο πηγή από επενδυτική τράπεζα
Ιδιαίτερα καυτός αναμένεται να είναι ο φετινός (2016) για τις τράπεζες σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, καθώς μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον (κυρίως λόγω του Brexit) φαίνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ δύσκολο.
Ειδικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν ένα εξάμηνο σοκ και αστάθειας, καθώς το Brexit οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και Credit Suisse είδαν τις μετοχές τους να κάνουν ελεύθερη πτώση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η RBS δέχθηκε το χειρότερο χτύπημα, με τις μετοχές της να βυθίζονται περισσότερο από 30% από τις 24 Ιουνίου (μία ημέρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, η τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με το πότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ έχει γεμίσει αγωνία τις τράπεζες.
«Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μια κατάσταση οικονομικού πυρηνικού χειμώνα» δήλωσε στο CNBC πηγή από μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν στρατηγική που λαμβάνει υπόψη το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το τέλος του 2016.
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 50, το δημοψήφισμα και σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη που θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρώ ή στερλίνα να πέσει κάτω από το 1,20 δολάριο.
Οι τράπεζες, τώρα, είναι έτοιμες για ο,τιδήποτε», είπε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόκληση για το 2016 είναι τίποτα σε σύγκριση με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, καθώς ο τραπεζικός τομέας είναι αυτή τη φορά πολύ πιο ανθεκτικός.
«Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και τα γεγονότα του τρέχοντος έτους (2016) έχουν, δυστυχώς, δημιουργήσει πολύ μυστήριο σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια» αναφέρει η ίδια πηγή.

Η αβεβαιότητα στην αγορά

Στο μεταξύ, βασικό θέμα στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2016, ήταν οι αβέβαιοι καιροί που έρχονται, ενώ οι περισσότερες εταιρείες ανέφεραν την αβεβαιότητα και την αστάθεια στις αγορές ως τη βασική αιτία για τα αδύναμα αποτελέσματα.
Μάλιστα, έχουν προειδοποιήσει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι δύσκολο.
Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους σε μετοχές λόγω της ασταθούς φύσης των τιμών μετοχών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης