Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πραγματική ατζέντα του Jackson Hole - Το μήνυμα που έστειλε η Yellen προς την κυβέρνηση

Η πραγματική ατζέντα του Jackson Hole - Το μήνυμα που έστειλε η Yellen προς την κυβέρνηση
Ενώ όλοι ασχολήθηκαν με το πότε η FED θα αυξήσει τα επιτόκια, στην ουσία η Yellen ζητούσε... βοήθεια
Μετά την ομιλία της προέδρου της FED Janet Yellen στο Jackson Hole κατά τη διάρκεια του διήμερο συμποσίου της Τράπεζας ακολούθησαν δηλώσεις κι άλλων αξιωματούχων της FED σχετικά με τη νομισματική πολιτική.
Κάποιοι έκαναν έδιναν το σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ενώ κάποιοι άλλοι ήταν περισσότερο απαισιόδοξοι.
Την ίδια στιγμή, η Wall Street προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα αλλά και το πότε θα μπορούσε να γίνει μια αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το zerohedge.com η ουσία ήταν αλλού, καθώς το μήνυμα που προσπαθούσε να στείλει η Yellen από το Jackson Hole είχε αποδέκτες τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ήταν το εξής: «παρακαλώ, βοήθεια».
Με άλλα λόγια, δηλ. η πραγματική ατζέντα του συμποσίου της FED ήταν η ώθηση για τη μετάβαση από τη νομισματική στη δημοσιονομική πολιτική.
Για την ακρίβεια, εάν και η δημοσιονομική πολιτική δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα του συνεδρίου, ήταν ένα βασικό θέμα τ του διαλόγου καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής σκέφτονταν διαφορετικές για ένα κόσμο μετά την κρίση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μία από τις κεντρικές ανησυχίες είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν γίνει τόσο προσεκτικοί που δεν ανταποκρίνονται όπως αναμενόταν στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών.
Ή, όπως έγραφε η Wall Street Journal, μια ημέρα πριν από την έναρξη του συμποσίου στο Jackson Hole, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποτύχει, ενώ κανείς δεν εμπιστεύεται τη FED ότι θα κάνει το σωστό πράγμα για την οικονομία.

Πόσο εμπιστεύεστε ότι η επικεφαλής της FED θα κάνει το σωστό για την οικονομία;


Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του Reuters μετά το συμπόσιο, όπου αναφερόταν: «βυθισμένη σε έναν κόσμο χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, αξιωματούχοι από την FED, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την ΕΚΤ επεσήμαναν ότι οι προσπάθειες τους για την ενίσχυση της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής μπορεί να αποτύχουν, εκτός εάν οι ηγέτες κάνουν ένα βήμα μπροστά με τολμηρά μέτρα.
Αυτά θα μπορούν να είναι από τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης στην Ιαπωνία έως τις διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης