Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Επενδύσεις 27 δισ. ευρώ θα κάνει σε βάθος τριετίας η Ιαπωνία στην Αφρική

Le Monde: Επενδύσεις 27 δισ. ευρώ θα κάνει σε βάθος τριετίας η Ιαπωνία στην Αφρική
Υπογράφηκαν πάνω από 70 πρωτόκολλα και συμφωνίες ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Αφρική
H Iαπωνία θα επενδύσει 30 δισ. δολάρια (27 δισ. ευρώ) στην Αφρική για τα τρία επόμενα χρόνια, γράφει η Le Monde.
Από αυτά τα 10 δισεκατομμύρια θα είναι για την ανάπτυξη των υποδομών, όπως υποσχέθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου ο Γιαπωνέζος πρωθυπουργός Shinzo Abe σε ένα συνέδριο Ιαπωνίας – Αφρικής στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
«Περιμένω ότι το συνολικό ποσό θα είναι 30 δισεκατομμύρια» δήλωσε ο Shinzo Abe στο άνοιγμα της 6ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την ανάπτυξη της Αφρικής, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις θα είναι και δημόσιες και ιδιωτικές.
Τριάντα αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στο συνέδριο και οι αρχές που τέθηκαν ήταν η βιομηχανοποίηση της Αφρικής, η βελτίωση των συνθηκών υγείας και η σταθερότητα σε μία ήπειρο που έχει δοκιμαστεί από πολλές κρίσεις.
Υπογράφηκαν πάνω από 70 πρωτόκολλα και συμφωνίες ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Αφρική.
«Είναι μία επένδυση που δείχνει εμπιστοσύνη για το μέλλον της Αφρικής» ανέφερε ο Abe.
Από τα 30 δισ., τα 21 είναι νέες δεσμεύσεις και τα 9 αποτελούν προηγούμενες υποσχέσεις για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το 2013 η Ιαπωνία είχε δεσμευτεί για επενδύσεις 28 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2015 το 33% δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Αυτά είναι, λοιπόν, τα επιπλέον 9 δισ. ευρώ, για τα οποία κάνει λόγο η ιαπωνική κυβέρνηση.
Οργανωμένη από την Αφρικανική Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ιαπωνία, αυτή η επένδυση είναι μία ευκαιρία για να προσελκύσει η Αφρική ιαπωνικά κεφάλαια για να επιταχύνει την ανάπτυξή της.
Αλλά και για το Τόκιο είναι μία ευκαιρία να σταθεροποιήσει τη θέση του στην αφρικανική αγορά έναντι των ανταγωνιστών της Κίνας.
Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Αφρική ανήλθαν στα 24 δισ. δολάρια το 2015, αλλά απέχουν και πάλι αρκετά από τα 179 δισ. δολάρια που είναι αυτές της μαύρης ηπείρου με την Κίνα.
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης