Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ομάδα Κούρδων υποστηρίζει ότι βομβαρδίστηκε από τούρκικα αεροπλάνα στη Συρία

Reuters: Ομάδα Κούρδων υποστηρίζει ότι βομβαρδίστηκε από τούρκικα αεροπλάνα στη Συρία
H Toυρκία φοβάται μήπως οι Κούρδοι αποκτήσουν τον έλεγχο στα σύνορά της με τη Συρία
Mία ομάδα Κούρδων, συμμάχων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ισχυρίζεται ότι βομβαρδίστηκε από τούρκικα αεροπλάνα το Σάββατο 27/8, όπως μεταδίδει το Reuters.
Toύρκοι αξιωματούχοι δεν έκαναν κάποιο σχόλιο για τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, που αν επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη τούρκικων επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων σε συριακό έδαφος.
Το στρατιωτικό συμβούλιο Jarablus, που είναι μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, υποστήριξε ότι οι θέσεις του χτυπήθηκαν από αεροπλάνα στην ομώνυμη πόλη.
Έκανε λόγο και για θύματα μεταξύ των αμάχων και χαρακτήρισε την επίθεση ως «επικίνδυνη κλιμάκωση».
Νωρίς το Σάββατο 27/8 ένας μάρτυρας στο Κarkamis, μία τούρκικη πόλη στα σύνορα, απέναντι από τη συριακή Jarablus, είπε στο Reuters ότι αεροπλάνα πέταξαν από την Τουρκία προς τη Συρία και μετά ακούστηκαν εκρήξεις.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα των αεροπλάνων.
Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τούρκικες ειδικές δυνάμεις, αεροπλάνα και τανκς μπήκαν στην Jarablus αυτή την εβδομάδα και κατέλαβαν τη συνοριακή πόλη που ήταν μέχρι πρότινος προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρόεδρος Τayyip Erdogan και Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι στόχος της επέμβασης είναι η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους και να εμποδιστούν οι κουρδικές δυνάμεις να καλύψουν το κενό του.
Η Τουρκία θέλει να σταματήσει τους Κούρδους από το να αποκτήσουν έλεγχο στην περιοχή στα νότια σύνορά της, διότι η Άγκυρα φοβάται ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το PKK στις εξεγέρσεις του.
Το στρατιωτικό συμβούλιο της Jarablus υποστηρίζει ότι χτυπήθηκε και το χωριό al – Amarna που βρίσκεται νότια της πόλης.
Το στρατιωτικό συμβούλιο ανέφερε επίσης ότι ήθελε να καταλάβει την πόλη και τη γύρω περιοχή από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τους Τούρκους πήραν πρώτοι τον έλεγχο της Jarablus.
Το στρατιωτικό συμβούλιο της Jarablus ευθυγραμμίζεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που υποστηρίζονται με τη σειρά τους από τις ΗΠΑ, κάτι που περιπλέκει τις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ.
Την Πέμπτη 25/8 μία μέρα μετά την έναρξη των τούρκικων χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, τούρκικα στρατεύματα χτύπησαν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο είναι επίσης σύμμαχος των ΗΠΑ.
Τα τούρκικα ΜΜΕ έκαναν λόγο για προειδοποιητικά πυρά, ωστόσο, ο βομβαρδισμός της ομάδας που ευθυγραμμίζεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις παραπέμπει σε πιο σκληρή δράση.
Αυτόπτης μάρτυρας στο Κarkamis είπε στο Reuters ότι άκουσε εκρήξεις και είδε καπνό από το συριακό χωριό Kivircik.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα στις δυνάμεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τους Τούρκους και πολεμούν για τον Assad στο Χαλέπι.
Οι δύο πλευρές έχουν συγκρουστεί σε αρκετές περιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης